maatschappij

Maatschappij

Onze verantwoording gaat verder dan alleen onze aanwezigheid met winkels. Zeker omdat we een groot bereik hebben, kunnen we veel doen.

Artisactie en educatie
Sinds 2005 organiseren DekaMarkt en Artis de zeer succesvolle Artisactie. Klanten sparen dan gedurende een aantal weken voor gratis toegangskaarten van de oudste dierentuin van Nederland. Dit doel is niet zomaar gekozen. Voor Artis is natuurbehoud en -educatie een belangrijke taak. De bewustmaking van het publiek, in het bijzonder van kinderen, ziet Artis als een maatschappelijke plicht. Wij kunnen ons vinden in deze taakstelling en dragen middels deze actie ons financiële steentje bij. Gemiddeld leveren zo’n 80.000 Deka klanten per jaar hun spaarkaart(en) bij Artis in. In 2009 en 2010 konden klanten behalve sparen voor gratis toegangskaartjes, ook sparen voor stickervellen voor in een educatief boek. In 2009 was dat ‘In de sporen van Darwin’ en in 2010 ‘Wat veel soorten’ over biodiversiteit. Artis heeft beide boeken samengesteld. Behalve dat kinderen ijverig hebben gespaard, is het boek ook veelvuldig gebruikt op basisscholen. 

Dorcas
Regelmatig verlenen onze supermarkten medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Klanten kunnen dan aan de hand van een door Dorcas samengestelde voedsellijst in de winkel producten kopen en deze geven aan de aanwezige Dorcas vrijwilligers. Om het voor klanten makkelijk te maken, presenteren we een deel van de artikelen bij elkaar. Kijk voor meer informatie op www.dorcas.nl.

Deka Development Foundation
Met de Deka Development Foundation wil DekaMarkt sociaal, economisch en medisch ontwikkelprojecten ondersteunen. Projecten worden beoordeeld, en subsidies verleend door een bestuur. De Foundation geeft de voorkeur aan projecten die relatief klein zijn en in een korte periode kunnen worden
gerealiseerd. De projecten hoeven niet uitsluitend in ontwikkelingslanden plaats te vinden. Financiële hulp is bijvoorbeeld geboden aan slachtoffers van de aardbeving in Haiti. Ook is er steun verleend aan ChildsLife die een slaapzaal heeft gebouwd voor meisjes bij een middelbare school in Kajiado
in Kenia en een aidspreventieprogramma in Rusland.

Provincie Noord-Holland
In samenwerking met de Provincie Noord-Holland organiseren we activiteiten om producten uit de omgeving te promoten. Jaarlijks heeft DekaMarkt een oogstweek actie waarbij extra aandacht wordt gegeven aan biologische producten uit de provincie.

Website heerlijk Noord-Holland: www.noordhollandsegrond.nl

Betrokken bij de buurt
Onze verantwoording houdt niet op bij het neerzetten van een winkel. Zo hebben we behalve een vernieuwde winkel aan het Zilverschoonplein in Zaandam, ook bijgedragen aan het opknappen en herinrichten van het plein zelf. Daarbij is veel overleg geweest met de buurt en andere partijen zoals politie, gemeente en welzijnsinstellingen.

 

Passie voor food
Niet alleen Deka, supermarkten doen ook gezamenlijk inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor is een speciale website: www.passievoorfood.nl.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.