De trots van Noord-Holland

De Opperdoezer Ronde wordt alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes geteeld. Deze culinaire aardappel wordt vanwege de dunne en kwetsbare schil met de hand gerooid. De lekkerste wijn bij de Opperdoezer? Dat is niet te zeggen. Aardappelen zijn neutraal van smaak; daar past elke wijn bij. Het zijn de andere ingrediënten die de smaak bepalen. Bij een salade een frisse wijn als Sauvignon Blanc van Dominique Duclos, bij een taartje met spek juist een volle, zoals de Valgrande Chardonnay. Opperdoezers uit de oven zijn lekker met een lichte rode wijn als Sensi Chianti.

Dekamarkt_OpperdoezeRonde_580x440_2

Opperdoezer ronde

Natuurlijk te koop bij DekaMarkt, die ze haalt bij Tuinderij Zwaan. Koos Zwaan is de derde generatie van het familiebedrijf in Opperdoes. Op de West-Friese gronden telen ze voornamelijk Opperdoezer Ronde. Vanaf juni t/m oktober is het dan ook doorlopend spitsuur. “Want de vraag naar Opperdoezer Ronde is enorm groot”, aldus Koos’ echtgenote Miranda. Haar klanten komen van heinde en verre voor deze lekkernij. “Ook onze buren halen hier wel meerdere keren per week een paar kilo verse Opperdoezers.”

Koken in de schil

Topkoks zweren erbij, overal in het land smult men ervan: de Opperdoezer Ronde. Niet gewoon vroege aardappeltjes, maar een delicatesse. Het is waarschijnlijk de enige aardappelsoort met z’n eigen merchandise. De petjes, schorten, jute kilozakjes, pennen en kladblokjes verkopen goed! Onze bereidingstip: “De traditionele manier. Koken, in de schil, en dan dopen in een kommetje warme roomboter. Daar hoeft geen vlees of vis bij.” 

Dekamarkt_OpperdoezeRonde_580x440_3
Taartje van opperdoezer met spek
4x ingrediënten
4x lekkere wijn
bij de Opperdoezers