Hoe ouder, hoe donkerder de kaas

Hoe herken je de leeftijd van de kaas? Jong belegen kaas, is ongeveer twee á tweeënhalve maand oud. Hoe ouder de kaas, hoe donkerder de ring wordt bij de korst. Een oude kaas ligt zo'n 52 weken te rijpen. Dat geeft een hele donkere korst. 

MVO_thumbnails_580x440_kaas
Afspelen

Liefde en passie

Sinds 1908 maakt zuivelfabriek de Graafstroom kaas. "Dat betekent dat we hier dagelijks met heel veel passie vanuit het hart, bezig zijn met de verwerking van de melk tot de lekkerste Goudse kaas." Dat zegt Henri van der Hel. Inmiddels maken ze jaarlijks 40 miljoen kilo lekkere kaas. "Als het hele pakhuis vol ligt, dan ligt hier ongeveer 1,2 miljoen kilo kaas te rijpen en hiervoor is zo'n 13 miljoen liter melk nodig. Je hebt ongeveer 10 liter melk nodig, om 1 kilo kaas te maken."

Kazen van alle leeftijden
Op je brood, of gewoon uit het vuistje