recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Aardbeientaart met pistachenootjes

Nagerecht
10 personen
55 min
Ingrediënten
  • - water (2 eetlepel(s))
  • - aardbeien (500 gram)
  • - aardbeienjam (3 eetlepel(s))
  • - vanillesuiker (3 zakjes)
  • - griekse yoghurt (250 gram)
  • - mascarpone (1 bakje)
  • - sinaasappel (rasp en sap) (1 )
  • - fijne kristalsuiker (2 eetlepel(s))
  • - pistachenootjes (50 gram)
  • - ei (1 )
  • - roomboter (125 gram)
  • - poedersuiker (100 gram)
  • - bloem (250 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Vet een vorm in.
  • 2 Snij de boter in blokjes.
  • 3 Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • 4 Meng de bloem in een kom met de helft van de poedersuiker, een snufje zout en de boter met de vingertoppen tot een kruimelig deeg.
  • 5 Voeg het ei en het water toe, kneed alles met koele hand tot een deegbal.
  • 6 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 30 cm.
  • 7 Bekleed de vorm met het deeg, druk de zijkant goed aan en prik met een vork veel gaatjes in de bodem.
  • 8 Zet de vorm 15 minuten in de koelkast om het deeg stevig te laten worden.
  • 9 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • 10 Bak de taartbodem onder in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • 11 Neem de vorm uit de oven en laat de taartbodem afkoelen.
  • 12 Neem als het lukt de taartbodem na 10 minuten uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen.
  • 13 Pel intussen de pistachenootjes en wrijf in een doek de velletjes eraf.
  • 14 Rooster de nootjes in een droge koekenpan tot ze licht kleuren.
  • 15 Neem de pan van het vuur en strooi de suiker over de hete nootjes, schep ze om en laat de suiker rondom op de nootjes smelten.
  • 16 Schep de nootjes dan meteen op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.
  • 17 Kook in een steelpan het sinaasappelsap met de -rasp in tot er nog 2-3 eetlepels vocht over zijn.
  • 18 Laat dit afkoelen.
  • 19 Roer in een kom de mascarpone met de yoghurt los en meng de resterende poedersuiker met de vanillesuiker en 1-2 eetlepels van het sinaasappelmengsel erdoor.
  • 20 Bestrijk de taartbodem met jam.
  • 21 Snijd de helft van de aardbeien in plakjes en verdeel ze over de taartbodem.
  • 22 Strijk het mascarponemengsel erover uit.
  • 23 Halveer de resterende aardbeien en verdeel ze over de mascarpone.
  • 24 Strooi de gesuikerde pistachenootjes erover.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.