recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Beenham met kruiden uit de oven met Hollandaisesaus

Hoofdgerecht
4 personen
105 min
Ingrediënten
  • - zout (0.5 eetlepel)
  • - citroensap (1.5 eetlepel)
  • - eidooiers (2 )
  • - bleekselderij (4 stengels)
  • - bospenen (6 )
  • - beenham naturel (600 gram) op kamertemperatuur (1 )
  • - zachte boter (150 g)
  • - grove mosterd (1 eetlepel)
  • - verse dille (2 eetlepels)
  • - verse bieslook (2 eetlepels)
  • - peterselie (2 eetlepels)
  • - havermout (2 eetlepels)
Bereidingswijze
  • 1 Hak de peterselie, bieslook en dille fijn.
  • 2 Meng in een kom de havermout met de verse kruiden, mosterd, zout en wat versgemalen peper.
  • 3 Meng er 1/3 van de boter door tot het een gelijkmatige plakkerige massa is.
  • 4 Wrijf de beenham in met zout en peper en leg deze in een braadslede.
  • 5 Bedek de bovenkant met het kruidenmengsel en druk dit goed aan.
  • 6 Schuif de ham in de oven en schakel de oven in op 180°C. Braad de ham 30 minuten.
  • 7 Schil de bospeen en snijd deze samen met de bleekselderij in stukken van 2 cm.
  • 8 Verdeel daarna de bospeen en bleekselderij rond de ham en schep ze door het braadvocht.
  • 9 Braad de ham en groenten in nog 30-40 minuten gaar.
  • 10 Neem de braadslede uit de oven en laat het vlees met de groenten afgedekt met aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  • 11 Maak intussen de Hollandaisesaus: smelt de overige boter in een steelpan.
  • 12 Meng in de hoge kom de eidooiers met het citroensap en wat zout en versgemalen peper met de staafmixer tot een bleek mengsel.
  • 13 Schenk al mengend de gesmolten boter erbij.
  • 14 Meng tot een mooi gladde gele saus, voeg eventueel 1-2 eetlepels warm water toe als de saus te dik is.
  • 15 Snijd de beenham in plakken en leg ze dakpansgewijs op warme borden.
  • 16 Schep de groenten ernaast en schep wat saus op de ham.
  • 17 Zet de rest van de saus in een sauskom op tafel.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.