recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Chocoladekersttaart met stoofpeertjes

Nagerecht
12 personen
75 min
Ingrediënten
  • - poedersuiker
  • - vanillesuiker (3 zakjes)
  • - mascarpone (250 gram)
  • - slagroom (125 ml)
  • - physalis (6 )
  • - carambola (1 )
  • - granaatappel (0.5 )
  • - suiker (50 gram)
  • - zoete witte wijn (250 ml)
  • - kaneelstokje (1 )
  • - boter (25 gram)
  • - gieser wildeman (750 gram)
  • - fijne kristalsuiker (200 gram)
  • - eieren (8 )
  • - cacao (40 gram)
  • - bloem (120 gram)
  • - hazelnoten (55 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: keukenmachine, springvorm (Ø 24 of 26 cm), ingevet bakpapier, handmixer met garden.
  • 2 Verwarm de oven voor op 175°C.
  • 3 Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin.
  • 4 Laat ze afkoelen op een bord.
  • 5 Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet deze in.
  • 6 Zeef de bloem en cacao met een snuf zout.
  • 7 Klop in een kom de eieren met de suiker in acht tot tien minuten tot een bleke schuimige massa.
  • 8 Spatel het bloemmengsel er luchtig door tot het helemaal is opgenomen.
  • 9 Spatel ook de hazelnoot erdoor.
  • 10 Schenk het beslag in de springvorm en schuif deze een richel onder het midden in de oven.
  • 11 Bak de taart in circa veertig minuten goudbruin en gaar.
  • 12 De taart is gaar als de bovenkant veerkrachtig aanvoelt.
  • 13 Laat de taart in de geopende oven twintig minuten afkoelen.
  • 14 Verwijder de springvorm en laat de taart verder op een rooster afkoelen.
  • 15 Schil, terwijl de taart in de oven staat, de stoofperen, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen.
  • 16 Smelt de boter in een braadpan.
  • 17 Schep de peer en het kaneelstokje erdoor en schenk de wijn erbij.
  • 18 Stoof de peren afgedekt in dertig minuten zachtjes gaar.
  • 19 Voeg de suiker toe en laat zonder deksel de peren nog twee minuten zachtjes pruttelen.
  • 20 Neem de peren uit het vocht en laat ze afkoelen.
  • 21 Laat ook het vocht afkoelen.
  • 22 Schep de pitjes uit de granaatappel, doe ze in een kommetje en verwijder de witte vliesjes.
  • 23 Snijd de carambola in dunne sterretjes.
  • 24 Halveer de physalis.
  • 25 Klop in een kom de slagroom met de mascarpone en de vanillesuiker met de handmixer stijf.
  • 26 Snijd de taartbodem in twee gelijke lagen: kerf de taart in het midden rondom, leg een draad in de inkeping en trek de uiteinden van de draad kruislings door de taart.
  • 27 Besprenkel de snijkanten met wat perenstoofvocht.
  • 28 Leg de onderkant van de taart op een schaal en strijk het mascarponemengsel erover uit.
  • 29 Verdeel hier driekwart van de peren over.
  • 30 Leg de bovenkant van de taart erop met de snijkant naar beneden en garneer met een berg van stoofpeertjes, carambolasterretjes, physalis en granaatappelpitjes.
  • 31 Bestuif het geheel vlak voor het serveren met poedersuiker.