recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Eendenborstfilet met portsaus

Hoofdgerecht
4 personen
25 min
Ingrediënten
  • - koude boter (100 g)
  • - versgemalen zwarte peper
  • - grove mosterd (1 eetlepel)
  • - eendenborstfilets (600 g)
  • - verse tijmblaadjes (1 el)
  • - sjalotje (1 stuks)
  • - wildfond uit pot (400 ml)
  • - rode port (300 ml)
Bereidingswijze
  • 1 Serveertip: Lekker met gebakken aardappeltjes en spruitjes.
  • 2 Voorbereiding: Snipper het sjalotje; Snijd de boter in blokjes.
  • 3 Kook in een wijde pan de port met de fond, het sjalotje en de tijm op hoog vuur tot de helft in.
  • 4 Snijd het vel van de eendenborsten elke cm kruislings in.
  • 5 Bak de filets met het vel naar beneden in een hoge koekenpan 6-8 minuten tot het vel bruin en krokant is.
  • 6 Bak daarna de andere kant nog 4-8 minuten tot de filets van binnen nog rood of rosé zijn.
  • 7 Houd ze warm in aluminiumfolie.
  • 8 Schenk het eendenvet in een hittebestendige kom (lekker om aardappeltjes in te bakken).
  • 9 Zeef het ingekookte vocht en schenk het in de pan van de eend.
  • 10 Laat dit al roerend nog 2-3 minuten zachtjes koken.
  • 11 Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • 12 Klop van het vuur af de klontjes boter door de saus.
  • 13 Serveer de filets in dunne plakjes op warme borden met wat portsaus erover.
  • 14 Wijntip: Krachtige, volle rode wijn, zoals cabernet sauvignon of merlot.
  • 15 Vervangtip: U kunt ook vleesfond gebruiken in plaats van wildfond.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.