recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Franse appeltaart met kaneelijs

Nagerecht
2 personen
70 min
Ingrediënten
  • - koud water (2 eetlepels)
  • - kaneelijs (1 liter)
  • - abrikozenjam (4 eetlepels)
  • - citroen (0.5 stuks)
  • - appels (5 stuks)
  • - Crème fraîche (125 ml)
  • - amandelspijs (300 g)
  • - ei (1 )
  • - koude boter (125 g)
  • - poedersuiker (50 g)
  • - bloem (250 g)
Bereidingswijze
  • 1 Voorbereiding: Snijd de koude boter in stukjes; Schil de appels en snijd ze in dunne partjes; Pers de citroen.
  • 2 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • 3 Meng de bloem in een kom met een snuf zout, poedersuiker en boter.
  • 4 Wrijf dit met de vingertoppen tot kruimels.
  • 5 Meng het ei en de afgemeten hoeveelheid koud water erdoor en kneed alles tot een soepel deeg.
  • 6 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm en bekleed een ingevette lage taartvorm met het deeg.
  • 7 Snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg.
  • 8 Maak het amandelspijs in een diep bord met een vork los en meng de crème fraîche erdoor.
  • 9 Strijk dit over de taartbodem uit.
  • 10 Meng de appelpartjes met het citroensap en leg ze schuin op elkaar in cirkels in de taartbodem.
  • 11 Bak de taart een richel onder het midden in de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • 12 Bestrijk de appels direct uit de oven met abrikozenjam.
  • 13 Laat de taart afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.
  • 14 Serveer de taart in punten met een bolletje kaneelijs.
  • 15 Wijntip: Een gekoelde Muscat de St-Jean de Minervois of witte port.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.