recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Franse appeltaart

Bijgerecht
12 personen
70 min
Ingrediënten
  • - abrikozenjam (5 eetlepels)
  • - goudrenetten (4 )
  • - sinaasappel (0.5 )
  • - crème fraîche (125 ml)
  • - blanke amandelen (125 gram)
  • - eieren (3 )
  • - poedersuiker (175 gram)
  • - koude boter (125 gram)
  • - bloem (260 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 2 Snijd de boter in kleine blokjes.
  • 3 Rasp en pers een halve sinaasappel.
  • 4 Schil de Goudrenetten en snijd ze in partjes.
  • 5 Meng in een kom de bloem (houd een eetlepel over) met een snuf zout en de boter.
  • 6 Wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot een kruimelig mengsel.
  • 7 Schep er iets meer dan een derde poedersuiker door en voeg een ei en een eetlepel koud water toe.
  • 8 Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
  • 9 Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in huishoudfolie in de koelkast 15 minuten rusten.
  • 10 Maak intussen de vulling.
  • 11 Maal de amandelen in de keukenmachine tot een fijn poeder en meng de rest van de poedersuiker en bloem door.
  • 12 Voeg de crème fraîche, twee derde eieren en sinaasappelrasp toe en meng alles tot een luchtig mengsel.
  • 13 Meng in een kom de appelpartjes met het sinaasappelsap.
  • 14 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap van 30 cm.
  • 15 Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het aan de rand aan.
  • 16 Snijd het overtollige deeg net iets boven de rand weg.
  • 17 Strijk het amandelmengsel over de bodem uit en leg de appelpartjes in cirkels op de amandelvulling, begin aan de buitenrand.
  • 18 Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 30-40 minuten goudbruin.
  • 19 Verwarm de abrikozenjam in een steelpan en bestrijk de appeltaart uit de oven direct met de jam voor een mooi glanslaagje.
  • 20 Laat de taart afkoelen.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.