recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Gerookte zalm à la gravad lax

Voorgerecht
4 personen
20 min
Ingrediënten
  • - witte wijnazijn (1 eetlepel)
  • - neutrale olie (4 eetlepels)
  • - mosterd (1 eetlepel)
  • - eidooiers (2 )
  • - gerookte sandwichzalm of schotse zalm (300 gram)
  • - suiker (1.5 eetlepels)
  • - verse dille (bio) (15 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Hak de dille met een groot mes fijn.
  • 2 Houd 2 eetlepels dille apart voor de saus.
  • 3 Meng de rest van de dille in een kom met een eetlepel suiker en wat versgemalen witte peper.
  • 4 Halveer de lange plakken zalm.
  • 5 Leg een stuk plasticfolie van 40 cm lang op het werkvlak.
  • 6 Leg hierop 2 plakken zalm op elkaar.
  • 7 Verdeel er 0.25 van het dillemengsel over.
  • 8 Leg hierop weer 2 plakken zalm op elkaar.
  • 9 Strooi er weer 0.25 van het dillemengsel over.
  • 10 Ga zo door tot het een stapel is van 5 lagen zalm en daar tussen 4 lagen dille.
  • 11 Druk de zalm goed aan en verpak de stapel heel strak in het plasticfolie.
  • 12 Laat de stapel 2 dagen in de koelkast marineren.
  • 13 Keer de stapel in de tussentijd 3-4 keer.
  • 14 Maak de mosterdsaus: klop in een kom met de handmixer de eidooiers met een halve eetlepel suiker en de mosterd, olie, azijn tot een mooie saus.
  • 15 Breng op smaak met zout en peper en roer de achtergehouden dille erdoor.
  • 16 Verwijder het plasticfolie en snijd de zalm met kruiden met een scherp glad mes in plakken van een halve cm dik.
  • 17 Serveer de plakken zalm op borden met wat saus erover.
  • 18 Lekker met heel dun gesneden sneetjes stokbrood geroosterd in de grillpan en plakjes komkommer.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.