recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Gevulde speculaas met abrikoosjes en gember

Bijgerecht
2 personen
45 min
Ingrediënten
  • - water (100 ml)
  • - gember (10 bolletjes)
  • - rozijnen (50 g)
  • - gedroogde abrikoosjes (200 g)
  • - koude roomboter (150 g)
  • - sinaasappel (1 stuks)
  • - koekkruiden (2 eetlepels)
  • - donkerbruine suiker (150 g)
  • - zelfrijzend bakmeel (250 g)
Bereidingswijze
  • 1 Voorbereiding: Pers en rasp de sinaasappel; Snijd de koude roomboter in blokjes; Snijd de gedroogde abrikoosjes in vieren; Hak de gember fijn.
  • 2 Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp, wat zout en de boter en kneed dit tot een soepel deeg.
  • 3 Laat het deeg enkele uren rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
  • 4 Kook de abrikoosjes, rozijnen en gember met het sinaasappelsap en de afgemeten hoeveelheid water 10 minuten zachtjes tot het vocht is opgenomen.
  • 5 Laat dit afkoelen.
  • 6 Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • 7 Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 2 lappen van circa 2-3 mm dik.
  • 8 Bekleed een ingevette lage taartvorm van 22 cm met 1 deeglap, druk de zijkant goed aan.
  • 9 Verdeel de abrikoosjes erover en dek af met de andere deeglap.
  • 10 Druk de zijkant tot een schulprand dicht.
  • 11 Bak de speculaastaart in het midden van de oven in 15-20 minuten mooi bruin en gaar.
  • 12 Wijntip: een glaasje oud-Hollandse likeur (slijterij).
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.