recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Gratin van knolselderij met varkenshaasmedaillons

Hoofdgerecht
4 personen
40 min
Ingrediënten
  • - peper & zout
  • - boter (voor de gratin) (55 gram)
  • - bloem (40 gram)
  • - melk (250 ml)
  • - room (250 ml)
  • - fijne mosterd (1 eetlepel)
  • - mierikswortel (pot) (1 eetlepel)
  • - vastkokende aardappelen (750 gram)
  • - knolselderij (1 )
  • - geraspte oude kaas (75 gram)
  • - varkenshaas (500 gram)
  • - boter ( voor het bakken van het vlees) (2 eetlepels)
  • - vleesfond (190 ml)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: ovenschaal, mandoline of eventueel een keukenmachine.
  • 2 Vet de ovenschaal in.
  • 3 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 4 Smelt de boter in een steelpan op zeer laag vuur zonder te kleuren.
  • 5 Voeg de bloem toe en laat in circa vijf minuten gaar worden; roer af en toe.
  • 6 Voeg de helft van de melk toe en roer glad met een garde.
  • 7 Voeg de andere helft toe als het mengsel weer heet is en roer weer helemaal glad.
  • 8 Voeg daarna de room toe.
  • 9 Breng op smaak met zout, witte peper, mosterd en mierikswortel.
  • 10 Schil de aardappelen en knolselderij.
  • 11 Snijd de knolselderij in kwarten.
  • 12 Snijd aardappelen en knolselderij in dunne plakken met een mandoline, keukenmachine of groot scherp mes.
  • 13 Bestrooi met wat zout en meng met de mierikswortelsaus.
  • 14 Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal en druk goed aan.
  • 15 Bestrooi met de kaas en bak veertig tot vijfenveertig minuten in de oven.
  • 16 Snijd de varkenshaas dwars in medaillons van tweeënhalve centimeter dik en bestrooi met zout.
  • 17 Laat in een zware koekenpan de boter lichtbruin worden en bak de medaillons om en om tot de kern rosé is, in circa vijf minuten.
  • 18 Laat op een warme plek rusten onder aluminiumfolie.
  • 19 Blus de pan af met de fond en laat inkoken tot deze op smaak is.
  • 20 Serveer de gratin met het vlees en jus.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.