recepten

Zoeken in alle recepten

Hartige speculaastaart met pastinaak

Hartige speculaastaart met pastinaak

Hoofdgerecht
4 personen
60 min
Ingrediënten
  • - bladpeterselie, fijngehakt (3 eetlepels)
  • - geraspte belegen kaas (125 gram)
  • - griekse yoghurt (125 gram)
  • - sap van sinaasappel (0.5 )
  • - pastinaken (500 gram)
  • - eieren (5 )
  • - blokjes harde boter (125 gram)
  • - speculaaskruiden (2 eetlepels)
  • - bloem (250 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Meng de bloem in een kom met speculaaskruiden en een snuf zout. Voeg de boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Voeg een vijfde van de hoeveelheid ei en zo nodig 1-2 eetlepels koud water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg in de koelkast tenminste 2 uur rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
  • 2 Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaken met een dunschiller en rasp ze op een grove rasp (of in de keukenmachine). Sprenkel er om verkleuren te voorkomen wat sinaasappelsap over. Klop in een kom de overige eieren met de Griekse yoghurt los en roer de geraspte kaas, pastinaak, peterselie en wat versgemalen peper erdoor.
  • 3 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm en bekleed de taartvorm met deze deeglap. Druk het deeg aan de rand goed aan.
  • 4 Schenk het pastinaakmengsel in de taartbodem. Schuif de vorm een richel onder het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de rand en serveer in punten. Lekker met een groene salade.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.