recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Havermout - fruitbol

Lunch
4 personen
160 min
Ingrediënten
  • - zout (10 gram)
  • - boter (gesmolten) (50 gram)
  • - karnemelk (100 ml)
  • - kardemom (1 theelepel)
  • - kaneel (2 theelepels)
  • - instant gist (1 zakje)
  • - havermout (100 gram)
  • - tarwebloem (400 gram)
  • - water (100 ml)
  • - abrikozen (125 gram)
  • - rozijnen (125 gram)
  • - sap en rasp van een sinaasappel (1 )
Bereidingswijze
  • 1 Snijd de abrikozen in stukjes.
  • 2 Breng het sinaasappelsap met de rozijnen, abrikozen, sinaasappelrasp en water aan de kook en laat het fruit van het vuur af twintig minuten wellen.
  • 3 Laat het fruit in een zeef uitlekken en vang het vocht op.
  • 4 Vul het vocht met water aan tot honderdvijftig ml.
  • 5 Meng in een kom de bloem met de havermout, gist, kaneel, kardemom en het zout.
  • 6 Voeg al roerend de karnemelk, de helft van de gesmolten boter en het weekvocht toe.
  • 7 Meng ook het fruit erdoor.
  • 8 Laat dit mengsel afgedekt met plasticfolie een half uur.
  • 9 Kneed het deeg daarna op een met wat olie bestreken werkvlak goed door tot het soepel en elastisch is.
  • 10 Verdeel het deeg in gelijke porties en vorm deze tot bolletjes.
  • 11 Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en knip er met een schaar bovenop een kruis in.
  • 12 Dek de bolletjes af met een met bloem bestoven schone doek en laat ze op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven op 40 °C) anderhalf uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • 13 Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • 14 Schuif de bakplaat een richel onder het midden in de oven en bak de bolletjes in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • 15 Bestrijk de bollen uit de oven met de rest van de gesmolten boter en strooi er wat poedersuiker over.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.