recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Hele kip uit de oven met Arabische specerijen en sinaasappel

Hoofdgerecht
4 personen
80 min
Ingrediënten
  • - kruidnagel (0.5 theelepel)
  • - foelie (0.5 theelepel)
  • - cayennepeper (0.5 theelepel)
  • - peperkorrels (zwart of wit) (0.5 theelepel)
  • - kaneel (0.5 theelepel)
  • - kurkuma (1 theelepel)
  • - komijn (1.5 theelepel)
  • - sinaasappel (1 )
  • - zonnebloemolie (4 eetlepel(s))
  • - kip (1 )
Bereidingswijze
  • 1 Laat de kip een uur buiten de koeling op temperatuur komen.
  • 2 Verwarm de oven tot 220 °C.
  • 3 Rooster de hele specerijen circa 5 minuten in een droge pan op matig vuur en laat wat afkoelen.
  • 4 Maal fijn in een vijzel of plet en hak ze fijn met een groot mes.
  • 5 Voeg de specerijen in poedervorm en de olie toe.
  • 6 Pers de sinaasappel uit en voeg de helft van het sap toe aan de specerijenolie.
  • 7 Bestrooi de kip met zout en smeer in met de specerijenolie.
  • 8 Doe de uitgeknepen sinaasappelhelften in de buikholte.
  • 9 Leg de kip met de borst naar beneden in een ovenschaal en zet in de oven.
  • 10 Draai de temperatuur terug naar 180 °C.
  • 11 Draai de kip om na 25 minuten en overgiet met het vocht uit de ovenschaal.
  • 12 Bak nog 35 à 45 min tot de kip gaar is, overgiet tussentijds nog eens.
  • 13 Haal de kip uit de oven en laat nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • 14 Lekker met couscoussalade gevuld met rozijnen, munt, tomaten en tuinkers.
  • 15 Kooktip: je kunt ook ras-el-hanout kopen in de DekaMarkt.
  • 16 Kooktip: de kip is gaar als er helder vocht uit komt lopen na het inprikken.
  • 17 De kerntemperatuur van de bout meten is nauwkeuriger: tussen de 70 en 75 °C is perfect.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.