recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Kalkoen met appel uit de oven

Hoofdgerecht
4 personen
180 min
Ingrediënten
  • - kippebouillon (100 ml)
  • - appelsap (100 ml)
  • - zachte boter (100 gram)
  • - sinaasappel (rasp en sap) (0.5 )
  • - oregano (gedroogd) (2 tl)
  • - ui (1 )
  • - saucijsjes (500 gram)
  • - appels (3 grote)
  • - hazelnoten (50 gram)
  • - kalkoen van 2-2,5 kg (1 )
Bereidingswijze
  • 1 Laat de kalkoen zeker 2 uur van tevoren op kamertemperatuur komen.
  • 2 Rooster de grofgehakte hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen.
  • 3 Schil 1/3 van de appels.
  • 4 Knip het vel van de saucijsjes open en doe het vlees over in een kom.
  • 5 Rasp de appel erboven en voeg de gesnipperde ui, hazelnoten, oregano en sinaasappelrasp toe.
  • 6 Kneed alles goed door elkaar zodat een wat plakkerig, gelijkmatig mengsel ontstaat.
  • 7 Bestrooi de buikholte van de kalkoen met wat zout en peper en vul de buikholte met het gehakt-appelmengsel. Druk de vulling goed aan en steek de opening met cocktailprikkers dicht.
  • 8 Wrijf de kalkoen aan de buitenkant in met zout, peper en sinaasappelsap.
  • 9 Laat dit even intrekken en wrijf de kalkoen dan rondom in met de zachte boter.
  • 10 Leg de kalkoen met de rug in de braadslede en dek het geheel losjes af met aluminiumfolie. Zet de kalkoen tot gebruik op een koele plaats.
  • 11 Schuif de braadslede met kalkoen (met aluminiumfolie erover) in de oven en schakel de oven in op 175 °C.
  • 12 Braad de kalkoen 2 uur en bedruip regelmatig met het braadvocht.
  • 13 Snijd de overige appels elk in zes parten en verwijder de klokhuizen.
  • 14 Verwijder na 2 uur het folie van de kalkoen. Verdeel de appelparten eromheen en schakel de oven in op 200°C.
  • 15 Laat de kalkoen in nog 15-25 minuten goudbruin worden.
  • 16 Leg de kalkoen op een plank en laat hem afgedekt met aluminiumfolie nog 10 minuten rusten.
  • 17 Schenk het braadvocht met het appelsap en de kippenbouillon in een pan en kook dit bruisend in tot een lekkere jus. Schenk de jus in een juskom.
  • 18 Schep de appelparten in een schaal.
  • 19 Snijd de kalkoen aan tafel aan en serveer de jus en appel erbij.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.