recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Kerstkalkoen

Hoofdgerecht
4 personen
200 min
Ingrediënten
  • - kalkoen van ca 2,5 kilo (1 )
  • - witte boterhammen zonder korst (4 )
  • - macadamianoten (60 gram)
  • - gemengde paddenstoelen (200 gram)
  • - verse tijm (2 theelepel(s))
  • - plakjes gerookt ontbijtspek (150 gram)
  • - whisky (50 ml)
  • - opengesneden vanillestokje (0.5 )
  • - boter (80 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Laat de kalkoen gedurende 2 uur op kamertemperatuur komen.
  • 2 Laat de whisky met de vanille in een steelpannetje op hoog vuur 4 minuten inkoken.
  • 3 Voeg de boter toe, laat deze in 2 minuten smelten op laag vuur.
  • 4 Zet het vuur uit.
  • 5 Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • 6 Bekleed de borst met plasticfolie.
  • 7 Bekleed de borst daarna met het spek.
  • 8 Haal het folie met spek van de kalkoen en leg minstens 30 minuten op een bord in de vriezer.
  • 9 Leg 4 cocktailprikkers minstens 30 minuten in een bakje water.
  • 10 Snijd de boterhammen, noten en paddenstoelen fijn.
  • 11 Maak de vulling van de boterhammen, noten, paddenstoelen en tijm met 3 eetlepels whiskyboter.
  • 12 Maak op smaak met peper en zout.
  • 13 Vul de buikholte met de vulling.
  • 14 Maak het vel dicht met cocktailprikkers.
  • 15 Bestrooi de kalkoen met zout.
  • 16 Smeer de kalkoen in met de rest van de whiskyboter.
  • 17 Haal het bevroren spek van het folie en leg het weer op de borst.
  • 18 Laat 5 minuten staan alvorens de kalkoen te bakken.
  • 19 Bak de kalkoen met het spek erop in het midden van de oven zo’n 2 à 2.5 uur.
  • 20 Lepel iedere 20 minuten het braadvocht over de kalkoen.
  • 21 Begin na 2 uur de kerntemperatuur te meten in het midden van de borst.
  • 22 De kalkoen is klaar op 70 °C.
  • 23 Laat de kalkoen 15 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie alvorens aan te snijden.
  • 24 Hierbij past een krachtige ronde witte wijn met houtrijping en niet al teveel zuren, zoals een luxe Bourgogne.
  • 25 Maar een Chardonnay van buiten Europa kan natuurlijk ook.
  • 26 Drink dit soort wijn niet te koud: op 8 à 10 graden smaakt ‘ie het lekkerst.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.