recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Klassieke kerstkalkoen met appelcompote

Hoofdgerecht
4 personen
180 min
Ingrediënten
  • - cocktailprikkers
  • - kaneelstokje (1 )
  • - appelsap (100 ml)
  • - appels (1 kg)
  • - ontbijtspek (100 gram)
  • - zachte boter (50 gram)
  • - kalkoen (1 )
  • - ei (1 )
  • - oud witbrood (2 sneetjes)
  • - ui (1 )
  • - salie (1 eetlepel(s))
  • - varkensbraadworsten (500 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Voorbereiding: Verwarm de oven op 220 °C; hak de salie fijn; snipper de ui heel fijn; verkruimel het witbrood; klop het ei los; schil de appels en verdeel in parten.
  • 2 Snijd het vel van de worsten open en meng het vlees in een kom met salie, ui, broodkruim en ei en kneed alles goed door.
  • 3 Vul de buikholte van de kalkoen met het vleesmengsel en druk dit goed aan.
  • 4 Steek de opening dicht met cocktailprikkers.
  • 5 Leg in een braadslede kruislings grote stukken aluminiumfolie.
  • 6 Wrijf de kalkoen rondom in met zout, peper en boter.
  • 7 Leg de kalkoen op zijn rug in de braadslede, bedek de bovenkant met plakjes spek en vouw het folie rond de kalkoen omhoog en dan losjes dicht.
  • 8 Braad de kalkoen 30 minuten in de oven, schakel de temperatuur terug naar 160 °C en braad de kalkoen in nog 2 uur gaar.
  • 9 Breng de appels met het appelsap en kaneelstokje aan de kook en laat de appelpartjes tegen de kook aan in 10 minuten gaar worden.
  • 10 Laat de compote afkoelen tot lauw.
  • 11 Snijd de kalkoen aan tafel aan en serveer met de appelcompote, frieten en broccoli.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.