recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Lasagne bolognese

Hoofdgerecht
8 personen
95 min
Ingrediënten
  • - parmezaanse kaas (geraspt) (100 gram)
  • - tomaten (6 )
  • - mozzarella (2 bollen)
  • - gedroogde lasagnebladen (16 )
  • - nootmuskaat, versgeraspt
  • - laurierblaadjes (2 )
  • - melk, op kamertemperatuur (600 ml)
  • - bloem (50 gram)
  • - boter (50 gram)
  • - rode wijn (100 ml)
  • - vleesfond of vleesbouillon (100 ml)
  • - gedroogde italiaanse kruiden (1 eetlepel)
  • - tomatenpuree (3 eetlepels)
  • - rundergehakt (500 gram)
  • - bospeen, in kleine blokjes (1 )
  • - bleekselderij, in kleine blokjes (1 stengel)
  • - knoflook (2 tenen)
  • - ui, gesnipperd (1 )
  • - olijfolie (3 eetlepels)
Bereidingswijze
  • 1 Maak eerst de ragu: Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak de ui, knoflook, bleekselderij en wortel op zacht vuur tot ze in vier minuten wat zachter worden.
  • 2 Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend rul.
  • 3 Roer de tomatenpuree en kruiden met wat zout en versgemalen peper erdoor en bak nog maximaal twee minuten.
  • 4 Schenk dan de fond en wijn erbij.
  • 5 Laat de ragu met de deksel schuin op de pan drie kwartier minuten zachtjes sudderen tot het een licht gebonden gehaktsaus wordt.
  • 6 Maak intussen de bechamelsaus: Laat de boter in een pan met een dikke bodem smelten.
  • 7 Roer de bloem erdoor en laat twee minuten zachtjes pruttelen.
  • 8 Schenk dan de helft van de melk erbij en roer alles tot een dikke gladde saus.
  • 9 Voeg al roerend scheut voor scheut de rest van de melk toe tot het een vrij dunne, gladde saus wordt.
  • 10 Leg de laurierblaadjes in de saus.
  • 11 Voeg zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat toe en laat de saus tien minuten zachtjes inkoken (met een vlamverdeler eronder) tot de saus weer wat dikker wordt.
  • 12 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 13 Vet een grote lasagneschaal in met wat boter.
  • 14 Verdeel wat van de ragu over de bodem van de lasagneschaal en leg er lasagnebladen op.
  • 15 Verdeel hierover de helft van de resterende ragu en daarop een kwart van bechamelsaus.
  • 16 Herhaal deze volgorde van lasagnebladen, ragu en bechamelsaus nog een keer en dek dan af met de laatste lasagnebladen.
  • 17 Snij de tomaten en de mozzarella bollen in plakken.
  • 18 Strijk de resterende bechamelsaus erover uit en leg de mozzarella en tomaat erin.
  • 19 Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover.
  • 20 Schuif de schaal in de oven en bak de lasagne in een half uur goudbruin en gaar.
  • 21 Neem de schaal uit de oven en laat tenminste tien minuten staan.
  • 22 Hierdoor wordt de lasagne wat steviger en is dan makkelijker te snijden.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.