recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Lemon meringue pie – taart met citroen en schuim

Nagerecht
6 personen
90 min
Ingrediënten
  • - water (250 ml)
  • - eieren (2 grote)
  • - maïzena (3 eetlepels)
  • - kristalsuiker (150 gram)
  • - citroenen (2 )
  • - bloem (100 gram)
  • - koude boter (100 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Snijd de helft van de boter in kleine blokjes.
  • 2 Rasp en pers de citroenen.
  • 3 Splits de eieren.
  • 4 Meng in een kom de bloem en de blokjes boter met uw vingertoppen tot een kruimelig mengsel.
  • 5 Voeg een paar eetlepels koud water toe en kneed alles snel tot een deegbal.
  • 6 Laat het deeg verpakt in huishoudfolie 15 minuten in de koelkast stevig worden.
  • 7 Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 8 Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 22 cm en bekleed de vorm met het deeg.
  • 9 Druk het deeg aan de rand goed aan.
  • 10 Prik het deeg op de bodem elke centimeter in met een vork.
  • 11 Bak de taartbodem in de oven in 15-20 minuten gaar.
  • 12 Neem de taartbodem uit de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 150°C.
  • 13 Breng in een pan een vierde water met het citroensap, de citroenrasp en een derde van de suiker aan de kook en los al roerende de suiker op.
  • 14 Roer in een kommetje de maïzena met de rest van het water tot een papje en voeg dit al roerende aan het citroenmengsel toe.
  • 15 Breng het mengsel al roerende weer aan de kook en laat het in 1 minuut zachtjes koken tot het een vla wordt.
  • 16 Neem de pan van het vuur en roer de eidooiers en tot slot ook de overige boter erdoor.
  • 17 Strijk de citroenvla in de taartbodem uit.
  • 18 Klop in een schone kom de eiwitten zo stijf dat er pieken ontstaan.
  • 19 Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de rest suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stevig wordt en gaat glanzen.
  • 20 Strijk de meringue over de vulling uit, de vulling moet helemaal bedekt zijn.
  • 21 Schuif de taart in de oven en bak de taart 40 minuten tot de meringue bleekbeige van kleur is en stevig aan de buitenkant.
  • 22 Van binnen moet de meringue nog zacht zijn.
  • 23 Laat de taart afkoelen tot lauwwarm of koud.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.