recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Limburgs zuurvlees met goudbruine aardappeltjes

Hoofdgerecht
4 personen
140 min
Ingrediënten
  • - ontbijtspek (2 plakken)
  • - hotelspruitjes (350 gram)
  • - aardappelpartjes in de schil (450 gram)
  • - ontbijtkoek (2 plakken)
  • - appelstroop (2 eetlepels)
  • - laurierblaadjes (3 )
  • - kruidnagels (3 )
  • - rode wijn (100 ml)
  • - rode wijnazijn (60 ml)
  • - uien (2 )
  • - boter (2 eetlepels)
  • - magere runderlappen (800 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Laat het vlees 30 à 60 minuten op kamertemperatuur komen.
  • 2 Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi met peper en zout.
  • 3 Verhit een grote zware braadpan op hoog vuur en laat hierin de boter lichtbruin kleuren.
  • 4 Bak het vlees circa 5 minuten aan tot het goudbruin is.
  • 5 Bij een kleinere pan kun je het vlees ook in twee keer aanbakken.
  • 6 Snijd de uien in blokjes en laat nog 3 minuten meefruiten.
  • 7 Verhit de azijn en rode wijn in een apart pannetje of magnetron en voeg dit toe aan het vlees.
  • 8 Voeg de kruidnagels en laurier toe.
  • 9 Laat dit met de deksel schuin op de pan 1.5 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  • 10 Voeg een glas heet kraanwater toe indien nodig.
  • 11 Snijd de ontbijtkoek in blokjes.
  • 12 Voeg dan de stroop en koek toe, laat nog een half uur stoven.
  • 13 Mocht de stoofschotel nog te vochtig zijn, laat dan het deksel eraf en zet het vuur iets hoger zodat het inkookt.
  • 14 Bereid ondertussen de aardappels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • 15 Breng een flinke bodem water aan de kook in een kookpan met wat zout.
  • 16 Voeg de spruitjes toe en kook deze in 6 à 10 minuten tot de gewenste gaarheid.
  • 17 Giet de spruitjes af in een vergiet.
  • 18 Snijd de plakjes spek in tweeën en bak kort aan in de spruitjespan op hoog vuur.
  • 19 Als de geur van gebakken spek vrijkomt, zet dan het vuur laag en wacht 1 minuut.
  • 20 Voeg de spruitjes weer toe en roer voorzichtig door.
  • 21 Proef de stoofschotel en maak op smaak met zout en eventueel nog wat stroop of azijn.