recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Meringue met citruscompote

Nagerecht
4 personen
180 min
Ingrediënten
  • - citroensorbet (1 bak)
  • - munt (2 takjes)
  • - water (2 eetlepels)
  • - suiker (150 gram)
  • - sinaasappels (2 )
  • - mandarijnen (2 )
  • - grapefruit (1 )
  • - gepelde pistachenoten, fijngehakt (30 gram)
  • - vanille-extract (4 druppels)
  • - eiwitten (4 eieren) (150 gram)
  • - fijne suiker (300 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • 2 Strooi de suiker op een met bakpapier beklede ovenbakplaat en plaats deze in de voorverwarmde oven.
  • 3 Na 8 minuten is de suiker goed heet en gaat het aan de rand smelten.
  • 4 Zet de oven dan terug naar 110 graden.
  • 5 Als de suiker 6 minuten in de oven staat, doet u het eiwit in een vetvrije kom van een keukenmachine met garde (of gebruik een mixer).
  • 6 Klop het eiwit stevig.
  • 7 Giet al kloppend de suiker langzaam bij de eiwitten (pas op, de suiker is erg heet).
  • 8 Voeg de druppels vanille-extract toe.
  • 9 Klop het geheel nog 10 minuten goed door tot het schuim is afgekoeld.
  • 10 Het eiwit moet er bijna zijde-achtig uitzien.
  • 11 Bekleed een ovenplateau met bakpapier.
  • 12 Strooi op het bakpapier wat pistachekruim en maak met twee lepels van het eiwit voor ieder een grote schots.
  • 13 Leg ze niet te dicht bij elkaar, want ze worden groter.
  • 14 Laat de meringue 2 uur drogen in de oven.
  • 15 De meringue is daarna van de buitenkant krokant en van binnen zacht.
  • 16 Bewaar ze in een droge ruimte op kamertemperatuur.
  • 17 Schil de grapefruit, mandarijn en sinaasappels met een scherp mes.
  • 18 Snijd daarna de partjes tussen de velletjes uit en verdeel de partjes in even grote stukjes (bij de mandarijn hoeft dat niet).
  • 19 Vang het sap op.
  • 20 Doe de suiker met het water in een steelpan en verhit op matig vuur.
  • 21 Laat smelten en daarna mooi goudbruin worden tot een karamel.
  • 22 Doe er dan de partjes fruit en het vocht bij – pas op, het kan spatten! – en roer tot de karamel is opgelost.
  • 23 Haal van het vuur.
  • 24 Snijd drie blaadjes munt heel fijn en meng ze er doorheen.
  • 25 Doe de meringue op de bordjes en schep de compote er half over heen.
  • 26 Doe er een bolletje citroensorbet bij en garneer met een takje munt.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.