recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Moussaka

Hoofdgerecht
4 personen
90 min
Ingrediënten
  • - lasagneschaal, ingevet
  • - rundergehakt (500 gram)
  • - uien (2 )
  • - knoflook (2 tenen)
  • - rijpe tomaten (500 gram)
  • - koekkruiden (1 theelepel)
  • - laurierblaadje(s) (2 )
  • - rode wijn (100 ml)
  • - aubergine(s) (3 )
  • - vastkokende aardappel(s) (500 gram)
  • - eieren (3 )
  • - griekse yoghurt met 10% vet (200 ml)
  • - griekse feta (100 gram)
  • - olijfolie (3 eetlepel(s))
Bereidingswijze
  • 1 Snipper de uien en hak de knoflook.
  • 2 Snijd de rijpe tomaten in stukjes en de aubergines in plakken.
  • 3 Schil de aardappels en snijd in plakjes.
  • 4 Verkruimel de feta fijn.
  • 5 Bak het gehakt in een hapjespan (zonder olie!) al omscheppend rul.
  • 6 Bak de ui 4 minuten mee en voeg dan de knoflook, tomaten, koekkruiden, laurierblaadjes, wat zout en versgemalen peper en de wijn toe.
  • 7 Laat het geheel afgedekt 45 minuten zachtjes sudderen tot het een lekkere saus wordt.
  • 8 Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken.
  • 9 Kook de aardappelplakjes in ruim kokend water in 5 minuten beetgaar.
  • 10 Laat ze in een zeef uitlekken.
  • 11 Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en roer de feta erdoor.
  • 12 Dep de plakken aubergine met keukenpapier droog, bestrijk ze dun met olijfolie en bak ze met 4-6 tegelijk in een grillpan mooi bruin.
  • 13 Verwarm intussen de oven voor op 200 ?C.
  • 14 Verdeel de plakken aubergine, aardappelplakjes en gehaktsaus in lagen in de ovenschaal, drie lagen aubergine met daartussen twee lagen aardappel en gehaktsaus.
  • 15 Strijk de yoghurt-kaassaus over de bovenste laag uit en bak de moussaka in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
  • 16 Laat de moussaka nog 10 minuten uit de oven staan om wat steviger te worden.