recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Speculaashuisje

Nagerecht
20 personen
120 min
Ingrediënten
  • - verder nodig: karton, liniaal, stift, schaar, deegroller, bakplaat met bakpapier, rechthoekig dienblad
  • - voor cement: 250 gram poedersuiker en 1 eiwit
  • - garneersnoepjes
  • - 1 doosje schrijfstiften (dr. oetker)
  • - water (2 eetlepel(s))
  • - koude boter (200 gram)
  • - speculaas- of koekkruiden (2 eetlepel(s))
  • - poedersuiker (150 gram)
  • - maizena (40 gram)
  • - bloem (250 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Snij de boter in stukjes.
  • 2 Meng in een kom de bloem met de maïzena, poedersuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar.
  • 3 Schep de blokjes boter erdoor en wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel.
  • 4 Voeg het koude water toe en kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
  • 5 Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in huishoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
  • 6 Teken in de tussentijd op karton: rechthoek van 15 x 10 cm (grondplaat); rechthoek van 11 x 80.5 cm (dakplaat); rechthoek van 70.5 x 5 cm (zijmuur); rechthoek van 70.5 x 5 cm met daarop een gelijkbenige driehoek met zijden van 70.5 cm (voor- en achtermuur).
  • 7 Verwarm de oven voor op 175 ?C.
  • 8 Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg met de roller uit tot een lap van 0.5 cm dik.
  • 9 Snijd met het karton 1 grondplaat en 2 dakplaten, 2 zijmuren, voor- en achtermuur uit het deeg.
  • 10 Als u het goed uitmikt, kunt u misschien nog een (wat kleiner) huisje uit de restanten deeg snijden of koekjes.
  • 11 Leg het deeg met een platte spatel op de bakplaat.
  • 12 Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekstukken (eventueel in 2 rondes) in 15-20 minuten gaar.
  • 13 Laat de onderdelen op de bakplaat afkoelen.
  • 14 Teken met de stiften op de voormuur een deur, raam met gordijntjes.
  • 15 Teken op de zij- en achtermuur ramen met gordijntjes, grassprietjes en bloemetjes.
  • 16 Teken op de dakplaten dakpannen.
  • 17 Laat de versiering drogen tot ze stevig zijn.
  • 18 Maak intussen het cement: roer in een kom de poedersuiker met het eiwit tot een dik, soepel mengsel.
  • 19 Voeg als het te stug is een paar druppels water toe, voeg als het te slap is wat poedersuiker toe.
  • 20 Leg de grondplaat op het blad.
  • 21 Bestrijk één van de lange randen van de zijmuur royaal met cement en druk op de grondplaat (zodat het huis op de grondplaat past).
  • 22 Laat iemand de zijmuur vast houden, zodat hij rechtop op de plaat staat.
  • 23 Bestrijk de onder- en de zijkanten van de voormuur met cement en zet deze aan de voorkant loodrecht tegen de zijmuur.
  • 24 Druk de wanden en goed tegen elkaar aan tot de cement houdt en de muren stevig op de grondplaat staan.
  • 25 Zet op dezelfde manier de andere zijwand tegen de voorwand en zet de achterwand ertussen.
  • 26 Plaats ook de dakplaten.
  • 27 Garneer het huisje en de grondplaat met de stiften en snoepjes.
  • 28 Plak de snoepjes vast met een beetje glazuur uit de stiften.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.