recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Terrine van ham in kruidenaspic

Voorgerecht
4 personen
240 min
Ingrediënten
  • - huishoudfolie
  • - witbrood (4 sneetjes)
  • - cakevorm (1 liter)
  • - olijfolie extra vergine (2 eetlepel(s))
  • - citroensap (1 eetlepel(s))
  • - venkelknol (1 )
  • - gegrilde achterham (200 gram)
  • - basilicum (15 gram)
  • - platte peterselie (15 gram)
  • - rode ui (klein) (1 )
  • - witte gelatine (4 blaadjes)
  • - droge witte wijn (100 ml)
  • - vleesfond (400 ml)
Bereidingswijze
  • 1 Serveertip: Snijd voor kleine timbaaltjes de ham in stukjes en meng ze door de kruidenbouillon. Schenk de bouillon met ham in ingevette timbaaltjes of koffiekopjes en laat de timbaaltjes in de koelkast in 1 uur opstijven.
  • 2 Voorbereiding: Snipper de rode ui; hak de peterselie fijn; hak de basilicum fijn; bekleed de cakevorm met huishoudfolie.
  • 3 Laat de fond met de wijn op hoog vuur voor 1/5 deel inkoken.
  • 4 Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water.
  • 5 Knijp de blaadjes goed uit en los de gelatine van het vuur al roerende op in de hete vloeistof.
  • 6 Laat dit mengsel iets afkoelen en roer dan de ui en kruiden erdoor.
  • 7 Schep een laagje kruidenbouillon in de vorm en leg er plakjes ham op.
  • 8 Verdeel hier weer een dun laagje kruidenbouillon over en leg er plakjes ham op.
  • 9 Ga zo door tot de ham op is en schenk de rest van de bouillon erover.
  • 10 Laat de terrine in de koelkast in 3-4 uur opstijven.
  • 11 Snijd de venkelknol in vieren en schaaf de stukken in flinterdunne plakjes.
  • 12 Schep de venkel om met citroensap, olijfolie en wat zout en versgemalen zwarte peper.
  • 13 Stort de terrine op een plank en snijd hem in plakken.
  • 14 Leg op elk bord twee plakken terrine met een bergje venkel ertussen.
  • 15 Lekker met geroosterd witbrood.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.