recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Timbaaltjes van witlof met Parmaham

Bijgerecht
4 personen
35 min
Ingrediënten
  • - bieslook, geknipt
  • - geraspte parmezaanse kaas (6 eetlepels)
  • - schil van halve sinaasappel
  • - knoflook (1 teen)
  • - sap van halve sinaasappel
  • - boter (0.5 eetlepel)
  • - parmaham (6 plakken)
  • - grote stronken witlof (4 )
Bereidingswijze
  • 1 Breng een pan met circa twee liter water aan de kook.
  • 2 Haal de vier buitenste bladeren van ieder struikje witlof en blancheer ze met acht tegelijk tot ze zacht worden.
  • 3 Spoel ze even onder de koude kraan, laat ze uitlekken in een zeef en dep ze droog.
  • 4 Bekleed vier koffiekopjes aan de binnenkant met plastic folie en laat die ruim naar alle kanten overhangen.
  • 5 Bekleed de binnenkant van de kopjes daarna elk met vier afgekoelde witlofblaadjes.
  • 6 De punten komen onderin; laat de onderkanten wat over de rand hangen.
  • 7 Bestrooi met wat zout.
  • 8 Snijd de resterende rauwe witlof en de ham in dunne reepjes.
  • 9 Pers de sinaasappel en hak daarna de schil.
  • 10 Verwarm de boter en het sap in een steelpan op hoog vuur.
  • 11 Laat 2 minuten inkoken tot het dikker wordt, voeg dan de reepjes witlof, knoflook, ham en de sinaasappelschil toe en zet het vuur lager.
  • 12 Stoof de witlof afgedekt gaar in circa 5 minuten.
  • 13 Rasp de Parmezaanse kaas.
  • 14 Meng er van het vuur af de kaas door en breng op smaak met zout en witte peper.
  • 15 Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • 16 Doe de witlof in de zeef en druk het vocht er uit met een soeplepel.
  • 17 Verdeel het mengsel over de koffiekopjes en vouw de blaadjes witlof erover dicht.
  • 18 Vouw ook het folie dicht, druk stevig aan.
  • 19 Verwarm de timbaaltjes in tien minuten in de opgewarmde oven.
  • 20 Haal ze voorzichtig uit hun vormpjes, verwijder het plastic en garneer eventueel met gesnipperde bieslook.
  • 21 Heerlijk bij gestoofd vlees en aardappelpuree.
  • 22 Kooktip: deze timbaaltjes kun je ook een dag goed houden in de koeling alvorens ze te verwarmen.
  • 23 Wijntip: een milde witte wijn van Pinot Grigio uit Noord-Italie.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.