recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Tomatenjam

Bijgerecht
8 personen
60 min
Ingrediënten
  • - agripoortjes tomaten (1.2 kilo)
  • - sjalotjes (2 )
  • - geleisuiker (250 gram)
  • - kaneel
  • - rasp van een sinaasappel (1 theelepel)
  • - rasp van een citroen (1 eetlepel)
  • - honing
  • - citroensap
  • - peper
Bereidingswijze
  • 1 Breng in een kleine pan water aan de kook en kruis de tomaten aan de bolle kant oppervlakkig in.
  • 2 Dompel de tomaten met een of twee tegelijk ongeveer 20 seconden in het zachtjes kokende water, zodat het velletje los gaat zitten.
  • 3 Haal ze eruit met een schuimspaan en laat direct afkoelen in een kom met koud water.
  • 4 Ontvel de tomaten en halveer ze.
  • 5 Snijd de houtige steelaanzet uit en gooi weg.
  • 6 Vang het vocht en de zaadjes op in een kommetje met een zeef erop om de pitjes eruit te zeven.
  • 7 Verhit een eetlepel olijfolie in een pan waar de tomaten in passen en fruit het sjalotje glazig.
  • 8 Voeg het vocht van de tomaten toe en kook in tot het bijna verdampt is.
  • 9 Voeg dan ook het tomaten vruchtvlees toe.
  • 10 Laat op zacht tot matig vuur inkoken onder af en toe roeren, tot het vocht bijna is verdampt.
  • 11 Voeg de geleisuiker, kaneel, en citrusrasp toe en laat de tomaten zachtjes 3 minuten koken tot een mooie dieprode jam.
  • 12 Laat een lepeltje met jam iets afkoelen en proef of het nog iets zoeter mag, voeg dan nog wat honing toe.
  • 13 Of juist wat zuurder, met iets citroensap.
  • 14 Of pit, maal er dan wat peper over.
  • 15 Doe de kokendhete jam in brandschone potjes (met soda en kokend water ontsmet), sluit goed af en laat op een theedoek ondersteboven afkoelen.
  • 16 Zet ze daarna op een koele, donkere plaats om te bewaren.
  • 17 Zo is de jam nog een aantal maanden houdbaar.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.