recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Tomatenketchup

Bijgerecht
4 personen
60 min
Ingrediënten
  • - tomaten (1.5 kilo)
  • - witte wijnazijn (250 ml)
  • - suiker (50 gram)
  • - paprikapoeder (1 theelepel)
  • - mosterdpoeder (1 theelepel)
  • - kaneel (0.5 theelepel)
  • - gemberpoeder (0.5 theelepel)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: Etiketten, schone (ketchup)flessen van een halve liter, trechter, staafmixer en grote pan.
  • 2 Snijd de goed rijpe tomaten in vieren en dan nog een keertje door.
  • 3 Doe de tomaten in de pan.
  • 4 Pel een grote ui en halveer deze.
  • 5 Snijd de uihelften in kleine stukjes.
  • 6 Schep de uisnippers door de tomaatstukjes in de pan en schenk er het water bij.
  • 7 Breng de tomaten aan de kook en zet de deksel op de pan.
  • 8 Laat de tomaten 20-25 minuten zachtjes pruttelen tot ze helemaal zacht zijn.
  • 9 Zet de staafmixer in de pan en pureer het tomatenmengsel tot een gladde saus.
  • 10 Schenk de azijn bij de tomatenpuree en voeg de suiker toe.
  • 11 Voeg ook de paprikapoeder, mosterdpoeder, kaneel en gemberpoeder toe.
  • 12 Roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
  • 13 Breng het tomatenmengsel al roerende weer aan de kook en laat de massa op matig hoog vuur nog 30-45 minuten pruttelen tot de ketchup goed van dikte is.
  • 14 Zet de trechter in één van de flessen en schep met een soepopscheplepel de hete ketchup direct in de flessen (hier kunnen je ouders bij helpen).
  • 15 Sluit de fles af met de dop en vul ook de andere fles.
  • 16 Laat de ketchup afkoelen.
  • 17 Schrijf op de etiketten tomatenketchup en de datum waarop je de ketchup gemaakt hebt.
  • 18 Maak de flessen aan de buitenkant schoon en plak de etiketten op de flessen.
  • 19 Je kunt de ketchup in een dichte fles zeker een maand in de koelkast bewaren.
  • 20 Een geopende fles blijft 1 tot 2 weken goed.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.