recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Witlof met pijnboompitten uit de oven

Bijgerecht
4 personen
55 min
Ingrediënten
  • - bladpeterselie (2 eetlepel(s))
  • - honing (2 eetlepel(s))
  • - balsamico-azijn (2 eetlepel(s))
  • - knoflook (2 tenen)
  • - pijnboompitten (50 gram)
  • - versgeperst sinaasappelsap (150 gram)
  • - olijfolie (3 eetlepel(s))
  • - fijne witlof (6 struikjes)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: ruime lage ovenschaal.
  • 2 Hak de pijnboompitten grof.
  • 3 Hak de knoflook fijn.
  • 4 Hak de bladpeterselie fijn.
  • 5 Vet de ovenschaal in.
  • 6 Snijd een dun plakje van het kontje van de witlof en halveer daarna de struikjes voorzichtig in de lengte.
  • 7 Verwarm de olijfolie in de hapjespan en leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan.
  • 8 Sprenkel er een beetje sinaasappelsap over.
  • 9 Smoor de witlof met de deksel op de pan drie tot vier minuten tot het rauwe eraf is, maar de struikjes nog stevig zijn.
  • 10 Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • 11 Laat ze op een bord afkoelen.
  • 12 Leg de struikjes witlof met de snijkant naar boven in de ovenschaal.
  • 13 Roer de knoflook met het sinaasappelsap, de balsamico-azijn en honing door het smoorvocht in de hapjespan.
  • 14 Kook alles zachtjes in tot het vocht iets dikker begint te worden.
  • 15 Bestrijk de struikjes met dit vocht en schenk de rest op de bodem van de schaal.
  • 16 Strooi de pijnboompitten erover.
  • 17 Schuif de schaal met witlof in het midden van de oven en schakel de oven in op 200°C.
  • 18 Laat de witlof in ongeveer vijfentwintig minuten door en door heet worden en licht kleuren.
  • 19 Strooi de peterselie erover.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.