recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Zoete oliebollen

Bijgerecht
7 personen
50 min
Ingrediënten
  • - water (500 ml)
  • - poedersuiker
  • - frituurolie
  • - appel (1 )
  • - klein ei (1 )
  • - instant gist (7g) (1 zakje)
  • - zout (1 theelepel)
  • - bloem (500 gram)
  • - rozijnen (150 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Doe de rozijnen in een kom en schenk er zoveel kokend water op dat ze onder staan.
  • 2 Laat de rozijnen 10 minuten wellen en laat ze dan in een zeef goed uitlekken.
  • 3 Dep de rozijnen droog met keukenpapier.
  • 4 Meng in een kom de bloem met het zout en de gist.
  • 5 Breek het ei erboven.
  • 6 Schenk er al roerend het water erbij en meng alles (met een handmixer) tot een glad beslag.
  • 7 Roer tot slot de rozijnen en de stukjes gesneden appel erdoor.
  • 8 Dek de kom af met huishoudfolie en laat het beslag 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • 9 Verwarm de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • 10 Roer het gerezen beslag niet meer door.
  • 11 Steek de bolletjeslepel in de hete olie en schep daarna een bolletje beslag.
  • 12 Laat het bolletje beslag in de hete olie glijden.
  • 13 Vorm zo nog 3-4 bollen en bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin en gaar.
  • 14 Als de oliebollen niet vanzelf keren, draai ze dan na 3 minuten met een lepel om.
  • 15 Schep de oliebollen met een schuimspaan in een met keukenpapier bekleed vergiet en laat ze uitlekken.
  • 16 Bak van het resterende beslag op dezelfde manier de rest van de oliebollen.
  • 17 Leg de oliebollen op een schaal en strooi er royaal poedersuiker over.
  • 18 Serveer direct.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.