recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Zuurkoolschotel met ham en ananas

Hoofdgerecht
4 personen
60 min
Ingrediënten
  • - kruimige aardappelen (1 kilo)
  • - boter of vloeibare margarine (50 gram)
  • - zuurkool (500 gram)
  • - vers gesneden ananas (250 gram)
  • - gedroogde cranberry's (50 gram)
  • - kippenbouillon (van een tablet) (200 ml)
  • - ham (vleeswaar) (200 gram)
  • - melk (150 ml)
  • - beschuiten (3 )
Bereidingswijze
  • 1 Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
  • 2 Kook de aardappelen in een flinke bodem water met wat zout in 20 minuten gaar.
  • 3 Laat de zuurkool uitlekken.
  • 4 Verwarm de helft van de boter in een hapjespan en schep de zuurkool, ananas, cranberry's en bouillon erdoor.
  • 5 Smoor de zuurkool in 15 minuten zachtjes gaar.
  • 6 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • 7 Schep een derde van de zuurkool met vocht in een ingevette lage ovenschaal en leg er een laag van plakjes ham op.
  • 8 Herhaal dit nog twee keer.
  • 9 Giet de aardappelen af, stamp ze fijn met een stamper en roer ze met de melk, een beetje boter en wat zout en peper tot een smeuïge puree.
  • 10 Strijk de puree uit over de lagen zuurkool en ham in de schaal.
  • 11 Verkruimel de beschuiten en strooi dit over de puree en leg de rest van de boter in klontjes erop.
  • 12 Schuif de schaal in de oven en laat de zuurkool met puree in 30 minuten door en door warm en mooi goudbruin worden.