recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Zweedse gehaktballetjes met hasselback-aardappelen

Hoofdgerecht
4 personen
60 min
Ingrediënten
  • - cranberrycompote (2 eetlepels)
  • - bier (100 ml)
  • - vleesbouillon (250 ml)
  • - bloem (2 eetlepels)
  • - ei (1 )
  • - ui (0.5 )
  • - melk (3 eetlepels)
  • - half-om-half gehakt (500 gram)
  • - gekookte aardappelen (2 )
  • - boter (75 gram)
  • - vastkokende aardappelen (8 middelgrote)
Bereidingswijze
  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 2 Boen de aardappels schoon.
  • 3 Snijd de 8 aardappels in de breedte tot op drie vierde cm van de onderkant in dunne plakjes.
  • 4 Leg de aardappels in de ovenschaal en maal er wat zeezout en peper boven.
  • 5 Smelt 1/3 van de boter in een hapjespan en lepel dit over de aardappeltjes.
  • 6 Schuif de schaal in de oven en bak de aardappels in 40-50 minuten goudbruin en gaar, de plakjes gaan hierdoor uitstaan als waaiers.
  • 7 Kook twee aardappels in 20 min gaar.
  • 8 Prak in een kom de gekookte aardappels fijn.
  • 9 Rasp de ui.
  • 10 Voeg het gehakt met de melk, ui, het ei, zout en peper toe en kneed alles goed door elkaar.
  • 11 Vorm het gehaktmengsel tot kleine balletjes.
  • 12 Smelt in dezelfde hapjespan weer 1/3 boter en bak de gehaktballetjes in 15 minuten rondom bruin en gaar.
  • 13 Maak intussen de saus: smelt de laatste boter in een pan, roer de bloem erdoor en klop met een garde de bouillon en het bier erdoor.
  • 14 Blijf kloppen tot het een gladde saus is.
  • 15 Laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen en roer dan de cranberrycompote erdoor.
  • 16 Breng op smaak met zout en peper.
  • 17 Serveer de gehaktballetjes op warme borden met wat saus erover en de hasselback-aardappelen ernaast.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.