1. Kies geschikte bieren
Houd rekening met je medeproevers. Waar houden ze van en hoeveel ervaring hebben ze met speciaal bieren? Durf ook te verrassen. Bijvoorbeeld met biertjes van brouwerijen als Kees, Moersleutel of Eeuwige Jeugd.* Of kies voor een thema-avond, bijvoorbeeld alleen IPA-bieren.
2. Schenk in de goede volgorde
Begin met de minder intense bieren en eindig met de meest extreme smaken. Weet je het niet precies? Bouw dan op naar alcoholpercentage. De laag alcoholische bieren zijn vaak toegankelijker en smaken minder intens.
3. Zorg voor de juiste temperatuur
Zet de bieren op tijd koud. Haal bieren met een hoger alcoholpercentage iets eerder uit je koelkast. Dan komen de smaken en geuren beter naar voren. Handige vuistregel: serveer de bieren op ongeveer de temperatuur van het alcoholpercentage. Bijvoorbeeld een tripel van 8% op 8°C.
4. Gebruik nieuwe schone glazen
Met nieuwe (proef)glazen komen de bieren het best tot hun recht en kun je bieren naast elkaar proeven.
5. Kijk, ruik en proef
- Kijk eerst naar de kleur en troebelheid van het bier en de kleur en dichtheid van het schuim.
- Bedek het glas een paar seconden met je hand. Zo verzamelen de aroma’s zich in het glas. Geuren kunnen afkomstig zijn van de gebruikte hopsoorten, het type mout en zelfs de gisttypen.
- Wissel grote slokken af met kleine. Ga daarbij op zoek naar verschillende elementen van smaak: zuur, zout, zoet, bitter of umami.
Drink tussen de verschillende bieren water en/of eet een cracker.