Appels van Hollandse bodem

Eén van Nederlands meest gewaardeerde appelsoorten is de Elstar. Deze appel dankt al decennialang zijn populariteit aan zijn rode wangen, zijn uitgebalanceerde zoetzure smaak en lange houdbaarheid. De Elstar wordt in augustus en september geplukt en blijft vaak tot mei goed. Dit prachtig, gezond product komt van Zuid-Limburgse bodem.

DekaMarkt_MeerDekaMarkt_Elstar_Wk41_3

Een volle rode kleur

“Ik wil een Elstar met een volle rode kleur”, zegt de Limburgse appelteler Michel Steinbusch, terwijl hij zijn boomgaarden keurt, “en ik weet dat de klanten van DekaMarkt dat ook willen.”

Herkomst Elstar

Een prachtig, gezond product van eigen, in dit geval van Zuid-Limburgse bodem. De maatschap Steinbusch is gevestigd in het dorp Sint Geertruid.


In Margraten (beide plaatsen behoren tot de gemeente Eijsden-Margraten) worden de Elstars gesorteerd en verpakt. Bij DekaMarkt zijn ze los te koop, in zakjes van 1,5 kilo of op schalen met zes appels. In tegenstelling tot wat menigeen denkt, zit er geen kwaliteitsverschil in: “Die in de zakjes zijn alleen iets kleiner.”

DekaMarkt_MeerDekaMarkt_Elstar_Wk41_2

Wijn bij appels?

Het lijkt een vreemde combinatie. En inderdaad, bij een appeltje uit de hand past geen wijn. Maar verwerkt in gerechten ligt het anders. Eenmaal gegaard is een Elstar romig zoet en zachtzuur. Daar past een volle witte wijn als Meyer Pinot Blanc uitstekend bij. In combinatie met pittigheid komt een wijn als La Chasse Chardonnay in beeld. 

Heerlijk bij appelgerechten
Lekkere wijn