Ga naar de hoofdinhoud

Kersenspecialist

De Betuwe is dankzij de ligging tussen Maas en Waal en de rivierklei de ideale streek voor fruit. Onze teler Aart Blom uit Deil zit al zijn hele leven in de fruitteelt. Als kind vond hij het prachtig om in de vroegere hoogstamboomgaarden van zijn vader met een hoop kabaal de vogels weg te jagen. Hij volgde een opleiding in de fruitteelt, verkocht fruit op de markt en begon met de teelt van appels en peren in het bedrijf van zijn vader. Zo’n 15 jaar geleden besloot hij zich volledig te richten op de kersenteelt en als specialist steeds nieuwe rassen uit te proberen. Hij oogst onze kersen van laagstamboomgaarden in Deil, Geldermalsen en Wadenoijen: bij elkaar opgeteld 20 hectaren.

Afspelen

Kijken bij onze fruitpartner Blom

Ook zo nieuwsgierig waar onze kersen vandaan komen? Kijk mee met ons bezoek aan onze kersenteler Aart Blom in Deil.

Juli: topmaand voor kersen

Om begin van de zomer kersen te kunnen oogsten, moet de bloesem die vanaf april aan de bomen verschijnt, bevrucht worden. Bijen zorgen daarvoor. Zodra de kersen gaan kleuren rolt Aart een foliedak uit over de boomgaarden. Dat biedt bescherming tegen regen en wind. Netten aan de zijkanten houden vogels weg. Door verschillende rassen te gebruiken kan oogsten van op z’n vroegst begin juni tot en met half augustus. Juli is de topmaand. Plukken gebeurt met de hand als de kersen donkerrood zijn. De steel blijft eraan, anders gaan ze lekken. Aart plukt precies de hoeveelheid die hij die dag nodig heeft. Gelijk na de pluk gaan de kersen even in ijskoud water. Klaar om te worden verpakt en vervoerd naar onze verscentrale.

Wilde bloementuin

Ingrijpen in de natuur hoeft Aart nauwelijks, maar zijn kersenbomen hebben natuurlijk wel water nodig. Dat krijgen ze via een druppelsysteem op de grond. Het water komt uit de grond of uit de sloot. Aart zaait rondom de boomgaarden wilde bloemen in om zo natuurlijke vijanden te lokken die ongewenste insecten helpen bestrijden. Ook zet hij hiervoor roofwantsen in.

Kersen zijn een kwetsbaar product. Een bakje, dat zo weinig mogelijk plastic bevat, beschermt ze daarom tegen beschadigingen. Dankzij al die maatregelen leveren de kersen van Aart het ‘On the way to PlanetProof´ keurmerk op; beter voor natuur, milieu, klimaat en dier.

Weetjes/gezondheid

Kersen zijn gezond. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamine A en C en belangrijke mineralen zoals kalium. Je kunt dus rustig nog een handje extra van dit superfood nemen.

Kersen behoren tot de familie van het steenfruit. De pit is hard, vandaar de naam. Je kunt de schil wel, maar de pitten niet eten. Per ongeluk eentje doorslikken kan geen kwaad, grote hoeveelheden wel.

Bewaren

Leg de kersen na aankoop in de koelkast. Anders rijpen ze door. Je kunt ze dan nog zeker 3 à 4 dagen bewaren. Haal ze er vlak voor gebruik uit. Dan proef je ze beter.

Recepten met kersen

Maak één van deze drie recepten met kersen of bekijk onze andere recepten met kersen.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk hieronder ons overzicht.