Brood bakken
Ingrediënten
Bereidingswijze Brood bakken
Stap 1
Los de gist op in 200 ml lauwwarm water. Meng intussen het meel met de bloem, honing en het zoutin een kom. Schenk het gistmengsel erbij, voeg nog 325 ml lauwwarm water toe en roer met een houten lepel tot een nat maar samenhangend deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 8 uur rijzen in de koelkast.
Stap 2
Bestuif je werkblad licht met bloem. Stort het deeg op je werkblad. Pak nu aan één kant de rand van het deeg vast en vouw die naar het midden. Draai het deeg een kwartslag en herhaal. Vouw zo alle 4 de kanten van het deeg naar binnen. Herhaal het naar binnen vouwen 2 keer.
Stap 3
Keer het deeg om en maak er een bol van door de randen rondom naar de onderkant te duwen. Leg je handen over de bol en draai de bol met lichte druk rond over het werkblad, maar houd het deeg steeds op dezelfde plek. Er komt zo spanning op het deeg te staan en de bol wordt mooi glad. Blijf draaien tot de deegbol stevig aanvoelt als je er voorzichtig op drukt.
Stap 4
Leg de theedoek in een ruime kom en bestuif met bloem. Leg het deeg met de naadkant naar boven op de doek in de kom. Dek de kom losjes af met vershoudfolie. Laat het deeg nog ca. 2 uur, tot het in volume is verdubbeld, op een tochtvrije plek rijzen.
Stap 5
Zet de gietijzeren pan in de oven en verwarm de oven met de pan voor op 225°C. Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier zodat de gladde kant boven is. Neem de voorverwarmde pan uit de oven, leg het deeg met het bakpapier erin. Maak met een scherp mes een kruis of snee in de bovenkant van het deeg. Leg het deksel op de pan en bak het brood in het midden van de oven in 45-50 min. lichtbruin en gaar. Haal na 20 min. het deksel van de pan.
Stap 6
Haal de pan uit de oven en laat iets afkoelen op een rooster. Haal het brood uit de pan. Laat het brood liefst helemaal afkoelen voor het snijden of snijd het eventueel lauwwarm als je niet langer kunt wachten!
Aanvullende benodigdheden
- - vershoudfolie
- - theedoek
- - gietijzeren pan
- - bakpapier
Voedingswaarden
- Energie207 kcal
- Eiwit11 g
- Koolhydraten31 g
- Vet3 gWaarvan verzadigd1 g
