Engelse kerstcake
Ingrediënten
Bereidingswijze Engelse kerstcake
Stap 1
Extra benodigdheden: keukenmachine, bakpapier, springvorm Ø 20-22 cm, ingevet kerstlint.
Stap 2
Bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier.
Stap 3
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Stap 4
Snijd de gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen in kleine stukjes.
Stap 5
Rasp de sinaasappels en pers deze.
Stap 6
Meng de abrikozen, vijgen, rozijnen en sinaasappelrasp in een pan.
Stap 7
Voeg de boter met het sinaasappelsap en de stroop toe.
Stap 8
Verwarm dit mengsel op zacht vuur en laat de boter smelten.
Stap 9
Laat het mengsel dan nog vijf minuten zachtjes sudderen.
Stap 10
Laat het daarna iets afkoelen.
Stap 11
Verwarm de oven voor op 150°C.
Stap 12
Meng in een kom de gemalen amandelen met het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en wat zout.
Stap 13
Roer eerst de eieren en dan het fruitmengsel erdoor.
Stap 14
Roer alles tot een stevig deeg.
Stap 15
Doe het deeg over in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
Stap 16
Bak de kerstcake een richel onder het midden in de oven in 90 minuten goudbruin en gaar.
Stap 17
Dek de cake zo nodig na een uur af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te bruin wordt.
Stap 18
Laat de cake vijf minuten in de vorm afkoelen en daarna op een taartrooster.
Stap 19
Verwijder het bakpapier en prik gaatjes in de bodem van de cake.
Stap 20
Sprenkel er sap in en laat het vocht in de cake trekken.
Stap 21
Roer de poedersuiker met het eiwit tot een glanzend glazuur.
Stap 22
Zet de cake op een rooster en bestrijk de bovenkant en zijkant rondom met glazuur.
Stap 23
Laat het glazuur in een uur hard worden en drogen.
Stap 24
Garneer de cake bovenop met een bergje noten en dadels in het midden of met chocolaatjes langs de rand.
Stap 25
Zet de cake, vlak voor het serveren op een schaal en bind het kerstlint rond de cake.
