Havermout-fruitbol
Ingrediënten
Bereidingswijze Havermout-fruitbol
Stap 1
Snijd de abrikozen en stukjes.
Stap 2
Smelt de boter.
Stap 3
Breng het sinaasappelsap met de rozijnen, abrikozen, sinaasappelrasp en het water aan de kook en laat het fruit van het vuur af 20 minuten wellen.
Stap 4
Laat het fruit in een zeef uitlekken en vang het vocht op.
Stap 5
Vul het vocht met water aan tot anderhalf keer zo veel als het gewicht wat in de ingredientenlijst staat aangegeven.
Stap 6
Meng in een kom de bloem met de havermout, gist, kaneel, kardemom en zout.
Stap 7
Voeg al roerend de karnemelk, de helft van de gesmolten boter en het weekvocht toe.
Stap 8
Meng ook het fruit erdoor.
Stap 9
Laat dit mengsel afgedekt met plasticfolie 30 minuten rusten.
Stap 10
Kneed het deeg daarna op een met wat olie bestreken werkvlak 5-10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is.
Stap 11
Verdeel het deeg in gelijke porties (2 a 3 stuks p.
Stap 12
p.
Stap 13
) en vorm deze tot bolletjes.
Stap 14
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en knip er met een schaar bovenop een kruis in.
Stap 15
Dek de bolletjes af met een met bloem bestoven schone doek en laat ze op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven op 40 °C) 1-2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Stap 16
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Stap 17
Schuif de bakplaat een richel onder het midden in de oven en bak de bolletjes in 15 minuten goudbruin en gaar.
Stap 18
Bestrijk de bollen uit de oven met de rest van de gesmolten boter en strooi er wat poedersuiker over.
