Kalkoen met appel uit de oven
Ingrediënten
Bereidingswijze Kalkoen met appel uit de oven
Stap 1
Laat de kalkoen zeker 2 uur van tevoren op kamertemperatuur komen.
Stap 2
Rooster de grofgehakte hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen.
Stap 3
Schil 1/3 van de appels.
Stap 4
Knip het vel van de saucijsjes open en doe het vlees over in een kom.
Stap 5
Rasp de appel erboven en voeg de gesnipperde ui, hazelnoten, oregano en sinaasappelrasp toe.
Stap 6
Kneed alles goed door elkaar zodat een wat plakkerig, gelijkmatig mengsel ontstaat.
Stap 7
Bestrooi de buikholte van de kalkoen met wat zout en peper en vul de buikholte met het gehakt-appelmengsel. Druk de vulling goed aan en steek de opening met cocktailprikkers dicht.
Stap 8
Wrijf de kalkoen aan de buitenkant in met zout, peper en sinaasappelsap.
Stap 9
Laat dit even intrekken en wrijf de kalkoen dan rondom in met de zachte boter.
Stap 10
Leg de kalkoen met de rug in de braadslede en dek het geheel losjes af met aluminiumfolie. Zet de kalkoen tot gebruik op een koele plaats.
Stap 11
Schuif de braadslede met kalkoen (met aluminiumfolie erover) in de oven en schakel de oven in op 175 °C.
Stap 12
Braad de kalkoen 2 uur en bedruip regelmatig met het braadvocht.
Stap 13
Snijd de overige appels elk in zes parten en verwijder de klokhuizen.
Stap 14
Verwijder na 2 uur het folie van de kalkoen. Verdeel de appelparten eromheen en schakel de oven in op 200°C.
Stap 15
Laat de kalkoen in nog 15-25 minuten goudbruin worden.
Stap 16
Leg de kalkoen op een plank en laat hem afgedekt met aluminiumfolie nog 10 minuten rusten.
Stap 17
Schenk het braadvocht met het appelsap en de kippenbouillon in een pan en kook dit bruisend in tot een lekkere jus. Schenk de jus in een juskom.
Stap 18
Schep de appelparten in een schaal.
Stap 19
Snijd de kalkoen aan tafel aan en serveer de jus en appel erbij.
