Knolselderijsoep met venkelzaad en ham
Ingrediënten
Bereidingswijze Knolselderijsoep met venkelzaad en ham
Stap 1
Hak de tenen knoflook.
Stap 2
Schil de knolselderij en snijd deze in kleine stukjes.
Stap 3
Snipper de ui.
Stap 4
Snijd de vanille overdwars doormidden en schraap het merg eruit.
Stap 5
Meng het merg met de helft van de olie en bewaar afgedekt op kamertemperatuur.
Stap 6
Verwarm een lege soeppan op matig vuur en rooster het venkelzaad 2 minuten tot de geur goed loskomt.
Stap 7
Roer het venkelzaad regelmatig door.
Stap 8
Voeg tweederde van de overgebleven olie toe en zet het vuur hoog.
Stap 9
Bak de ui, knoflook en knolselderij 10 minuten in de soeppan.
Stap 10
Voeg de bouillon en 2 kleingesneden plakken ham toe, laat 15 à 20 minuten koken tot de knolselderij goed zacht is.
Stap 11
Snijd ondertussen tweederde van de plakken ham in de lengte doormidden en bak de plakken aan beide kanten licht krokant in een hete koekenpan met de rest van de olie.
Stap 12
Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 13
Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Stap 14
Zeef de soep (indien gewenst) en voeg de room toe.
Stap 15
Maak op smaak met zout.
Stap 16
Serveer de soep in warme kommen of borden en garneer met de vanille-olie, ham en kleine topjes dille.
