Sinaasappelcake met vijgen en rozijnen
Ingrediënten
Bereidingswijze Sinaasappelcake met vijgen en rozijnen
Stap 1
Extra benodigdheden: cakevorm (inhoud 2 liter), ingevet handmixer met garden.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 160°C.
Stap 3
Snijd de gedroogde vijgen in niet te kleine stukjes.
Stap 4
Boen de sinaasappel schoon.
Stap 5
Snijd de helft in 4 mooie dunne plakken.
Stap 6
Verwijder de pitjes uit de plakken.
Stap 7
Rasp de resterende oranje schil dun af.
Stap 8
Pers deze helft uit.
Stap 9
Strooi eetlepels suiker op de bodem van de cakevorm en leg de plakken sinaasappel er naast elkaar in.
Stap 10
Zorg dat de boter zacht is.
Stap 11
Klop in een kom de boter en de suiker met de handmixer tot een lichte, romige crème.
Stap 12
Klop één voor één de eieren erdoor en voeg een volgend ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
Stap 13
Klop er twee tot drie eetlepels sinaasappelsap door.
Stap 14
Spatel er tot slot de sinaasappelrasp en bloem door.
Stap 15
Schep de vijgen en blauwe rozijnen door het beslag en doe het beslag over in de cakevorm.
Stap 16
Strijk de bovenkant glad en trek in het midden met een houten lepel in de lengte een streep.
Stap 17
Hierdoor komt de cake in het midden minder omhoog.
Stap 18
Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven.
Stap 19
Bak de cake in een uur en vijftien minuten goudbruin en gaar.
Stap 20
Direct uit de oven is er vocht uit de plakken sinaasappel zichtbaar, maar dat trekt snel in de cake.
Stap 21
Laat de cake vijf minuten in de vorm afkoelen.
Stap 22
Maak de zijkanten los en keer de cake op een rooster.
Stap 23
Laat de cake helemaal afkoelen.
Stap 24
De cake is het lekkerst als hij verpakt in folie een tot twee dagen bewaard wordt.
Stap 25
Dan zijn de smaken goed ingetrokken.
