Tsouréki, Grieks paasbrood
Ingrediënten
Bereidingswijze Tsouréki, Grieks paasbrood
Stap 1
Meng in een grote kom de bloem met de gist, anijs, kardemom, zout, vanillesuiker en sinaasappelrasp.
Stap 2
Klop in een andere kom de eieren met de suiker en de boter met de handmixer met gardes tot een luchtig en romig mengsel.
Stap 3
Meng dit eimengsel met de handmixer door het bloemmengsel.
Stap 4
Voeg al kloppend ook de helft van het sinaasappelsap, de kirsch en de melk toe.
Stap 5
Blijf kloppen tot het deeg goed gemengd is.
Stap 6
Kneed het deeg daarna 5-8 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel en elastisch is.
Stap 7
Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom.
Stap 8
Laat het afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Stap 9
Kneed het deeg even door, verdeel het in 3 gelijke stukken en vorm deze tot 3 lange rollen.
Stap 10
Maak van de rollen een mooie vlecht en plak voor een langwerpig brood de uiteinden op elkaar aan beide kanten.
Stap 11
Voor een rond brood: buig de vlecht rond en vlecht ook de uiteinde in elkaar.
Stap 12
Leg het gevlochten deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en duw de gekleurde eieren tussen het vlechtwerk.
Stap 13
Laat het deeg losjes afgedekt met huishoudfolie opnieuw 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Stap 14
Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 15
Klop in een kommetje de eidooier los met het overige sinaasappelsap en bestrijk het deeg hiermee.
Stap 16
Schuif het paasbrood in het midden van de oven en bak het 10 minuten.
Stap 17
Schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en bak het brood in nog 20-25 minuten gaar.
Stap 18
Het brood klinkt dan hol als er op getikt wordt.
Stap 19
Laat het paasbrood afkoelen.
