recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Belgische runderlappen met zoetzuur

Hoofdgerecht
4 personen
200 min
Ingrediënten
  • - water (300 ml)
  • - koolrabi (1 )
  • - suiker (50 gram)
  • - gehakte verse gember (1 eetlepel)
  • - zout (8 gram)
  • - azijn (160 ml)
  • - honing (2 eetlepels)
  • - kruidnagels (4 )
  • - laurier (4 blaadjes)
  • - westmalle dubbel (1 flesje)
  • - knoflook (4 tenen)
  • - uien (2 )
  • - zonnebloemolie (4 eetlepels)
  • - bloem (5 eetlepels)
  • - magere runderlappen (900 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Laat het vlees 1 uur buiten de koeling op temperatuur komen.
  • 2 Snijd het in blokken van circa 3 bij 3 centimeter en bestrooi met zout.
  • 3 Masseer het vlees met de bloem zodat het er goed omheen zit.
  • 4 Verhit een zware braadpan op hoog vuur met de olie en voeg het vlees toe.
  • 5 Bak het vlees in circa 5 à 7 minuten lichtbruin.
  • 6 Snijd ondertussen de uien grof.
  • 7 Pel de knoflook en snijd de tenen in vier stukken.
  • 8 Bak de ui en knoflook 3 minuten mee.
  • 9 Neem het vlees uit de pan.
  • 10 Laat de aanbaksels even bruin kleuren, voeg dan het bier, de laurier, kruidnagel en honing toe.
  • 11 Vul het lege flesje met warm water en voeg dit ook toe.
  • 12 Voeg het vlees erbij als het vocht kookt.
  • 13 Zet dan het vuur op z’n laagst en gebruik een sudderplaatje.
  • 14 Laat in circa 3 à 3,5 uur gaar stoven tot het lekker zacht is.
  • 15 Breng op smaak met zout en peper.
  • 16 Houd het deksel de eerste anderhalf uur gesloten, zet hem daarna iets schuin zodat er vocht kan ontsnappen.
  • 17 Voor het zoetzuur: breng de azijn aan de kook met het zout, de gember, suiker en het water.
  • 18 Schil de koolrabi en snijd in lucifers van 0,5 cm doorsnee.
  • 19 Zeef de gember grotendeels uit de azijn, doe de koolrabi in het zoetzuur en laat nog 1 minuut zachtjes koken.
  • 20 Doe de koolrabi met het warme kookvocht in een goed afgesloten bak en laat afkoelen.
  • 21 Serveer het stoofvlees met het zoetzuur en dikke frieten.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.