recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Duitse Lebkuchen - geglazuurde kruidkoekjes

Bijgerecht
15 personen
115 min
Ingrediënten
  • - blanke amandelen (75 gram)
  • - bloem (200 gram)
  • - bakpoeder (1 theelepel)
  • - koekkruiden (1 volle)
  • - sinaasappel, geraspt (1 )
  • - citroen (rasp en sap) (1 )
  • - ei (1 )
  • - suiker (50 gram)
  • - vloebare honing (65 gram)
  • - melk (50 ml)
  • - poedersuiker (100 gram)
  • - chocoladeglazuur (1 pakje)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: handmixer, keukenmachine, kerstkoekjes uitsteekvormpjes en bakpapier.
  • 2 Maal de amandelen in de keukenmachine heel fijn.
  • 3 Meng de gemalen amandelen in een kom met de bloem, bakpoeder, een snufje zout, koekkruiden, sinaasappelschil en citroenschil.
  • 4 Klop in een beslagkom het ei en suiker in 5 minuten tot een dikke romige massa en klop de honing en de melk erdoor.
  • 5 Meng vervolgens het bloemmengsel erdoor tot het een deeg wordt.
  • 6 Laat het deeg afgedekt met plasticfolie in de koelkast tenminste 1 uur rusten.
  • 7 De smaak wordt beter als u het een paar uur tot een dag laat liggen.
  • 8 Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • 9 Rol het deeg op een met wat bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 0.75 cm dik en steek er met de uitsteekvormen koekjes uit.
  • 10 Rol de restjes deeg opnieuw uit en steek er weer koekjes uit.
  • 11 Leg de koekjes met tussenruimten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • 12 Bak de koekjes –zo nodig in 2 keer– in de oven in 12-15 minuten goudbruin en gaar.
  • 13 Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • 14 Roer de poedersuiker met 1-2 eetlepels citroensap tot een glazuur.
  • 15 Verwarm de chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen.
  • 16 Bestrijk de helft van de koekjes met citroenglazuur en de andere helft met chocoladeglazuur.
  • 17 Laat het glazuur hard worden en bewaar de koekjes in een trommel.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.