recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Eendenborstfilet met gegrilde bietjes en vijgen

Hoofdgerecht
4 personen
40 min
Ingrediënten
  • - zout (0.5 theelepel)
  • - eendenborstfilets (2 )
  • - vijgen (2 verse)
  • - gekookte bietjes (2 stuks)
  • - olijfolie (2 eetlepels)
  • - balsamicoazijn (1 eetlepel)
  • - honing (10.5 eetlepel)
  • - verse tijm (2 takjes)
  • - rode port (200 ml)
  • - wildfond (1 pot)
Bereidingswijze
  • 1 Serveertip: Lekker met roergebakken witlof en frieten.
  • 2 Voorbereiding: Verdeel elke rode biet in 12 partjes; Snijd iedere vijg in 6 partjes.
  • 3 Kook in een wijde pan de fond en port met de tijm en 2/3 van de honing in tot er een licht stroperige saus ontstaat.
  • 4 Verwijder de tijm en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • 5 Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • 6 Klop in een diep bord de azijn en olie met 0,33 van de honing, de afgemeten hoeveelheid zout en royaal peper tot een marinade.
  • 7 Schep de partjes biet en vijg erdoor en verdeel ze in een ingevet bakblik.
  • 8 Rooster ze in de oven in 20-25 minuten bruin.
  • 9 Snijd de eendenborstfilets aan de velkant kruislings elke centimeter in.
  • 10 Bak de filets in een koekenpan 8 minuten op de velkant.
  • 11 Keer de filets en bak de andere kant 3-4 minuten.
  • 12 Laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie en snijd het in plakjes.
  • 13 Serveer de eendenborstfilet op warme borden met de portsaus erover en bietjes en vijgen ernaast.
  • 14 Wijntip: Een krachtige rode wijn, zoals Château Coudreau of Château Bellevue. Portsaus.