recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Focaccia

Bijgerecht
15 personen
190 min
Ingrediënten
  • - tarwebloem (500 gram)
  • - griesmeel (20 gram)
  • - instant gist (1 zakje)
  • - zout (1 theelepel)
  • - olijfolie (6 eetlepel(s))
  • - rozemarijn (2 takjes)
  • - grof zeezout
  • - lauwwarm water (275 ml)
Bereidingswijze
  • 1 Meng in een grote kom de bloem met het griesmeel en roer dan eerst de gist erdoor en dan pas het zout.
  • 2 Schenk al roerende 1/3 deel van de olijfolie bij het bloemmengsel en roer er het water door.
  • 3 Blijf roeren tot het deeg niet meer uit elkaar valt.
  • 4 Dek de kom af met folie en laat het deeg 15 minuten rusten.
  • 5 Bestrijk het werkvlak dun met olijfolie.
  • 6 Leg het deeg erop en kneed het 5-10 minuten met je handen goed door tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer aan je handen plakt.
  • 7 Vorm het deeg tot een bal en leg deze terug in de kom.
  • 8 Dek de kom af met folie en laat het deeg op een warme plaats – bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven die je op 50 ?C hebt verwarmd– 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • 9 Dus het deeg is 2 x zoveel dan voor her rijzen.
  • 10 Vet de bakplaat in met olijfolie en leg het deeg erop.
  • 11 Sprenkel een beetje olijfolie over het deeg en druk het deeg uit tot een rechthoekige lap van 30 x 40 cm en 2-3 cm hoog.
  • 12 Druk met je vingertoppen op regelmatige afstand van elkaar veel putten in het deeg.
  • 13 Bestuif de theedoek met een beetje bloem en leg deze over de bakplaat met de deeglap en laat het deeg opnieuw 1 uur rijzen.
  • 14 Verwarm de oven voor (of door tot) op 220 ?C.
  • 15 Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze grof.
  • 16 Verwijder de theedoek en sprenkel de resterende olijfolie over het deeg.
  • 17 Strooi tot slot de rozemarijn en wat grof zeezout erover.
  • 18 Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de focaccia in 20-25 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • 19 De focaccia is gaar als het brood hol klinkt als je erop klopt.
  • 20 Laat de focaccia op een rooster afkoelen.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.