recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Gevulde kalkoen met kastanjes en broodsaus

Hoofdgerecht
4 personen
190 min
Ingrediënten
  • - varkensbraadworsten (500 gram)
  • - gekookte kastanjes (250 gram)
  • - appel (1 stuk(s))
  • - uien (2 stuks)
  • - oud witbrood (125 gram)
  • - ei (1 stuks)
  • - kalkoen (1 stuks)
  • - zachte boter (100 gram)
  • - ontbijtspek (100 gram)
  • - volle melk (500 ml)
  • - laurierblaadje (1 stuks)
  • - piment (1 mespunt)
  • - cocktailprikkers
Bereidingswijze
  • 1 Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen.
  • 2 3 uur van tevoren: Snijd de kastanjes in stukjes; schil de appel en snijd deze in stukjes.
  • 3 Snipper de ui heel fijn.
  • 4 Kruimel het witbrood fijn.
  • 5 Klop het ei los.
  • 6 Snijd het vel van de worsten open en meng het vlees in een kom met de kastanjes, appel, de helft van de gesnipperde ui, een derde van de broodkruim en het ei.
  • 7 Kneed alles goed door.
  • 8 Vul de buikholte van de kalkoen met het vleesmengsel en druk dit goed aan.
  • 9 Steek de opening dicht met cocktailprikkers.
  • 10 Leg in een braadslede kruislings grote stukken aluminiumfolie.
  • 11 Wrijf de kalkoen rondom in met zout, peper en de helft van het boter.
  • 12 Leg de kalkoen op zijn rug in de braadslede, bedek de bovenkant met plakjes spek en vouw het folie rond de kalkoen omhoog en dan losjes dicht.
  • 13 Braad de kalkoen 30 minuten in de oven, schakel de temperatuur terug naar 160 °C en braad de kalkoen in nog 2 uur gaar.
  • 14 Laat de kalkoen uit de oven onder aluminiumfolie 15 minuten rusten.
  • 15 Vlak voor het serveren: Smelt de andere helft boter in een pan en fruit de resterende ui zachtjes glazig.
  • 16 Voeg de melk met het laurierblaadje, piment en versgemalen peper toe en laat de melk 5 minuten zachtjes koken.
  • 17 Roer het resterende broodkruim erdoor en verwarm het geheel al roerend 4-6 minuten op zacht vuur.
  • 18 Pureer alles met een staafmixer tot een gladde saus.
  • 19 Voeg eventueel nog een scheut melk toe.
  • 20 Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • 21 Snijd de kalkoen aan tafel aan en serveer met de broodsaus, cranberrycompote, aardappelkroketjes en broccoli.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.