recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Kaneelbreekbrood

Lunch
4 personen
120 min
Ingrediënten
  • - water (250 ml)
  • - abrikozen (75 gram)
  • - rozijnen (75 gram)
  • - boter (75 gram)
  • - suiker (125 gram)
  • - kaneel (2.5 eetlepels)
  • - broodmix voor wit (500 gram)
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: ronde dichte taartvorm of springvorm (ø 24-26 cm) en een schone doek.
  • 2 Vet de taart- of springvorm in.
  • 3 Smelt de boter.
  • 4 Snijd de abrikozen in stukjes.
  • 5 Meng in een kommetje de suiker met de kaneel.
  • 6 Meng in een andere kom de broodmix met iets minder dan de helft van het suikermengsel.
  • 7 Schenk een derde van de gesmolten boter erbij en voeg het water toe.
  • 8 Meng alles tot een samenhangend deeg.
  • 9 Kneed het op het werkvlak vijf tot tien minuten tot het soepel en elastisch is.
  • 10 Wrijf het werkvlak in met een beetje olie en rol het deeg uit tot een lap van vijfitig bij dertig cm.
  • 11 Bestrijk de lap met weer een derde van de gesmolten boter en strooi er vijfitg gram van het suikermengsel over.
  • 12 Verdeel de rozijnen en abrikozen erover.
  • 13 Rol de deeglap losjes op, begin aan een korte kant.
  • 14 Snijd de rol in twaalf stukken.
  • 15 Zet de stukken deeg met wat tussenruimte rechtop naast elkaar in de vorm, eerst langs de rand en daarna in het midden.
  • 16 Bestrijk de bovenkant met de resterende boter en strooi de rest van het suikermengsel erover.
  • 17 Bestuif een schone doek met wat bloem en dek de vorm hiermee af.
  • 18 Laat de deegstukken op een warme plaats zestig minuten rijzen.
  • 19 Door het rijzen komen de deegrollen tegen elkaar aan te liggen en wordt het een soort breekbrood.
  • 20 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 21 Bak het brood in het midden van de oven in vijfentwintig tot dertig minuten goudbruin en gaar.
  • 22 Keer het brood direct uit de oven op een platte schaal en laat ze met de vorm erop afkoelen.
  • 23 Zo kan de suiker goed in het brood trekken.
  • 24 Verwijder de vorm en zet het brood weer met de goede kant boven op de schaal.