recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Oranjebitter

Bijgerecht
10 personen
1009 min
Ingrediënten
  • - brandewijn (500 ml)
  • - lichte basterdsuiker (75 gram)
  • - gemalen kardemom (1 theelepel)
  • - gemalen steranijs (1 theelepel)
  • - citroen (1 )
  • - sinaasappel (1 )
Bereidingswijze
  • 1 Extra nodig: schone goed afsluitbare pot van 500 mil en een schone goed afsluitbare fles van 1 liter, een schone theedoek en een trechter.
  • 2 Verwarm de oven voor op 50 °C.
  • 3 Boen de sinaasappel en citroen onder stromend water schoon en dep ze droog.
  • 4 Snijd de schil van de sinaasappel en de schil van de citroen, er mag wat wit aan zitten want juist de witte schil zorgt voor de bittere smaak.
  • 5 Leg de schillen op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven.
  • 6 Laat de schillen in 1 uur drogen en hard worden.
  • 7 Halveer de citroen en wip de pitjes eruit.
  • 8 Kneus de pitjes in een vijzel of met de bolle kant van een lepel.
  • 9 Pers de citroen uit.
  • 10 Leg de sinaasappel- en citroenschillen in de pot en voeg de citroenpitten en de steranijs en de kardemom toe.
  • 11 Strooi de suiker erover en schenk er 3 eetlepels citroensap en de brandewijn of wodka erbij.
  • 12 Sluit de pot goed af en schud de pot goed, zodat de ingrediënten mengen.
  • 13 Zet de pot op een warme plek in het zicht en laat de oranjebitter 2-3 weken staan.
  • 14 Schud de pot elke dag om de ingrediënten te mengen.
  • 15 Maak de theedoek vochtig onder de kraan en knijp het vocht eruit.
  • 16 Leg de theedoek in een zeef en hang deze in een kom.
  • 17 Schenk de brandewijn met kruiden en schillen door de zeef in de kom.
  • 18 Schenk nu 500 ml water in de pot en schenk ook dit vocht door de zeef in de kom.
  • 19 Zet de trechter in de fles en schenk de oranjebitter uit de kom in de fles.
  • 20 Sluit de fles af en laat de oranjebitter nog 1 week staan.
  • 21 Serveer de oranjebitter in kleine glaasjes of in een longdrinkglas met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel, aangevuld met koolzuurhoudend mineraalwater.
  • 22 Tip: zelfgemaakte oranjebitter is minder oranje van kleur, u kunt eventueel wat meer kleur geven met enkele druppels rode kleurstof.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.