recepten

Zoeken in alle recepten

Dubbeldekker met wortel

Rosbief met sjalotjes en stoofperen uit de oven

Hoofdgerecht
4 personen
60 min
Ingrediënten
  • - grote stoofperen (gieser wildeman) (2 )
  • - sjalotjes (250 gram)
  • - zachte boter (100 gram)
  • - knoflook (2 tenen)
  • - verse tijmblaadjes (1 eetlepel)
  • - kaneel (1 theelepel)
  • - sinaasappelrasp (1 eetlepel)
  • - olijfolie (2 eetlepels)
  • - rosbief van het staartstuk (ca. 500 g) (1 stuk)
  • - rode wijn (100 ml)
  • - vleesfond of bouillon (100 ml)
  • - peper & zout
Bereidingswijze
  • 1 Extra benodigdheden: braadslede en een vleesthermometer.
  • 2 Verwarm de oven voor op 120°C.
  • 3 Schil de stoofperen, snijd elke peer in zes parten en snijd de klokhuizen eruit.
  • 4 Halveer de partjes.
  • 5 Pel de sjalotjes.
  • 6 Doe driekwart van de boter in een kom en pers de knoflook erboven uit.
  • 7 Roer de tijm, kaneel, sinaasappelrasp met wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.
  • 8 Verhit de resterende boter met de olijfolie in een braadpan tot het bakvet begint te kleuren en het schuim wegtrekt.
  • 9 Leg de rosbief met de vetkant in de pan en bak het vlees op goed hoog vuur in 6-8 minuten rondom bruin.
  • 10 Leg de rosbief met de vetkant naar boven in de braadslede.
  • 11 Verdeel de sjalotjes en stukken peer eromheen en leg overal klontjes kruidenboter op en tussen.
  • 12 Schenk de wijn op de bodem.
  • 13 Steek de vleesthermometer tot in het midden van het vlees.
  • 14 Schuif de braadslede in de oven en braad het vlees tot het een kerntemperatuur heeft van 50°C.
  • 15 Dit duurt zo’n 25 minuten.
  • 16 Bedruip af en toe met braadvocht.
  • 17 Leg het vlees op een plank en laat het onder aluminiumfolie 10 minuten rusten en iets nagaren.
  • 18 Schep de sjalotjes met peren in een warme schaal.
  • 19 Schenk het braadvocht met de vleesfond in een steelpan.
  • 20 Kook in tot een lekkere jus.
  • 21 Snijd de rosbief in dunne plakken.
  • 22 Serveer het vlees op warme borden en schep de sjalotjes met peer ernaast.
  • 23 Schep de jus erover.
  • 24 Lekker met couscous of pasta en een salade.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.